Charts.cz/Fórum/Jak investovat do nemovitostí bez velkého kapitálu?

Jak investovat do nemovitostí bez velkého kapitálu?

Zajímá mě, jakým způsobem můžu začít investovat do nemovitostí, když nemám k dispozici velký kapitál. Myslím, že nemovitosti jsou skvělou příležitostí na dlouhodobý zisk a pasivní příjem, ale mám pocit, že většina lidí říká, že potřebují mít obrovské úspory, aby do toho mohli jít. Existují nějaké alternativní metody nebo strategie, které by mi mohly pomoci vstoupit do tohoto světa bez nutnosti mít miliony na účtu? Přemýšlel jsem třeba o crowdfundingových platformách zaměřených na nemovitosti nebo o investování do REITs, ale nejsem si jistý, jestli je to ta správná cesta. Také by mě zajímalo, jestli jsou nějaké další tipy nebo triky, které bych měl mít na paměti jako začátečník. Jaké jsou rizika a co všechno bych měl zvážit před tím, než se rozhodnu investovat? Opravdu bych chtěl slyšet názory těch, kteří už mají zkušenosti v oblasti realit a vědí, jak začít s malým rozpočtem. Díky moc!

145 slov
1.5 minut čtení
25. 10. 2023
Žaneta Marešová
Žaneta Marešová

Investovat do nemovitostí bez velkého kapitálu jde, i když to může znít jako paradox. Zkus se podívat na REITs, což jsou vlastně akcie nemovitostních investičních trustů. Tímhle způsobem můžeš investovat do nemovitostí jen s pár tisíci. Crowdfunding je další možnost, kde se spojíš s ostatními investory a společně financujete projekty. Je tu spousta platforem, které tohle nabízejí. Můžeš si tak pořídit kousek z většího projektu bez nutnosti kupovat celou nemovitost.

Další možnost je pronájem pokojů nebo krátkodobý pronájem přes platformy jako Airbnb. Pokud máš třeba byt nebo alespoň část bydlení, můžeš tímto způsobem generovat příjem.

Co se týče rizik, tak hlavně dej pozor na to, že realitní trh je kolísavý a ne vždycky se dá dobře odhadnout vývoj cen. Také je dobrý mít na paměti náklady na údržbu a další poplatky, co jdou s nemovitostmi ruku v ruce. Hlavně si udělej domácí úkoly a zvažuj všechny možnosti. Hodně štěstí!

147 slov
1.5 minut čtení
27. 3. 2024
Štěpán Skála
Štěpán Skála

Jasně, investování do nemovitostí s malým kapitálem je možný. Crowdfunding je fajn způsob, jak začít, protože tam můžeš investovat už od pár tisíc. Taky REITs jsou super, nemusíš kupovat nemovitosti přímo, ale investuješ do společnosti, která je vlastní. Můžeš mít pasivní příjem bez velkých investic.

Další možností jsou partnerské investice, kde se spojíš s někým, kdo má víc peněz a vy spolu budete investovat. Rádi by ti třeba půjčili na část nemovitosti, pokud jim nabídneš podíl na zisku.

Rizika tu samozřejmě jsou – trh s nemovitostmi může klesnout, nebo se můžeš potýkat s nájemníky. Je dobrý si udělat domácí úkoly a pořádně prozkoumat lokalitu a typ nemovitosti, do který chceš investovat. Měj na paměti i náklady na údržbu a další poplatky.

Takže shrnuto, crowdfunding, REITs nebo partnerské projekty můžou být tvé cesty jak začít. Ale vždycky se dívej na rizika a měj plán! Držím palce!

144 slov
1.4 minut čtení
18. 6. 2024
Vladimíra Holušová
Vladimíra Holušová