Charts.cz/Fórum/Jak mám rozložit své investice mezi kryptoměny a akcie?

Jak mám rozložit své investice mezi kryptoměny a akcie?

Zajímalo by mě, jak nejlépe rozložit své investice mezi kryptoměny a akcie. V poslední době se hodně mluví o tom, jak je krypto trh dynamický a plný příležitostí, ale na druhou stranu akcie mají také své výhody, jako jsou dividendy a stabilita. Jak si mám tedy vybrat, kolik peněz dát do různých kryptoměn, jako je Bitcoin nebo Ethereum, a kolik do akcií známých společností? Slyšel jsem, že někteří lidé doporučují mít v portfoliu určité procento pro každou kategorii, ale nevím, co je optimální. Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do jednotlivých akcií nebo spíše do ETF fondů, které pokrývají širší spektrum trhu. Jaké jsou vlastně rizika při investování do kryptoměn v porovnání s tradičními akciemi? Měl bych se více soustředit na krátkodobé či dlouhodobé investice? A co když ceny kryptoměn výrazně klesnou? Jak to ovlivní mé rozhodnutí? Kdy je ten správný čas na nákup nebo prodej? Chtěl bych slyšet názory ostatních investorů a jejich zkušenosti s tímto tématem.

160 slov
1.6 minut čtení
16. 9. 2022
Simona Kašparová
Simona Kašparová

Investice do kryptoměn a akcií je fakt hodně o tvé toleranci k riziku. Pokud jsi spíš konzervativní, tak bych doporučil třeba 70% akcie a 30% krypto. Akcie ti dají nějakou stabilitu a dividendy, zatímco krypto je víc o potenciálním zhodnocení, ale taky to nese větší riziko. Mít vše v jednotlivých akciích může bejt riskantní, takže ETF fondy jsou lepší volba pro rozložení rizika.

Když se podíváš na kryptoměny, tak tam je hodně volatility, takže pokud ceny spadnou, může to být stresující, ale dlouhodobě se to může vyplatit. Krátkodobý obchodování je dost náročný a většina lidí na tom prodělá, takže radši investuj s výhledem na pár let - to dá víc smysl.

Co se týče načasování nákupu a prodeje, snaž se nepanikařit - pokud máš dobrý projekt a věříš v něj, tak se nedívej na krátkodobý výkyvy. Drž se základního pravidla „kupuj levně a prodávej draze“, ale ne vždy je to jednoduchý.

Pokud si nejsi jistej, začni pomalu a uč se za běhu.

162 slov
1.6 minut čtení
9. 2. 2024
Žaneta Pavlíková
Žaneta Pavlíková

Takže, co se týče rozložení investic mezi kryptoměny a akcie, záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat. Kryptoměny jsou fakt volatilní a můžeš tam rychle přijít o hodně peněz, ale zase můžeš udělat i slušný zisk. Pokud jsi začátečník, tak bych doporučoval třeba 70 % do akcií a 30 % do kryptoměn. Akcie ti dají nějakou stabilitu a dividendy, což je fajn.

Co se týče investování do jednotlivých akcií vs. ETF, tak ETF je většinou lepší volba pro začátečníky, protože diversifikuješ riziko. Místo toho, abys vkládal všechno do jedné akcie, rozložíš to mezi víc firem.

Rizika kryptoměn jsou obrovská – ceny můžou letět dolů během chvilky a je tam taky hrozba regulací. Takže pokud krypto nakupuješ, buď připraven na to, že to může být hodně nahoru-dolů. Investice na dlouhodobé držení může mít smysl, ale krátkodobé spekulace taky přinášejí možnosti zisku.

Když ceny krypta klesnou, tak to může být dobrá příležitost pro nákup, pokud věříš v budoucnost těch měn. Čas na nákup nebo prodej je těžký odhadnout – sleduj trh a snaž se chápat trendy. Každopádně si dej pozor na emoce a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

188 slov
1.9 minut čtení
20. 1. 2024
Dominik Kolář
Dominik Kolář