Charts.cz/Fórum/Proč ceny domů rostou, když je recese?

Proč ceny domů rostou, když je recese?

Zajímalo by mě, jak to vlastně funguje s těmi cenami nemovitostí. Vždycky jsem si myslel, že když je recese, tak by ceny měly padat, protože lidi mají méně peněz a méně chtějí investovat do nemovitostí. Ale teď vidím, že ceny domů pořád rostou, i když ekonomika je v útlumu a všichni kolem mě jenom mluví o tom, jak je to špatné. Jak je to možné? Je to nějaký umělý trend nebo se na trhu děje něco víc? Co třeba úrokové sazby nebo inflace? Může to být ovlivněné i tím, že lidé hledají bezpečné investice v těžkých časech? A co třeba nabídka a poptávka? To všechno mi vrtá hlavou a rád bych pochopil, jak to vlastně je. Může mi někdo osvětlit, proč ceny nemovitostí rostou v době recese?

127 slov
1.3 minut čtení
27. 1. 2025
Rudolf Blažek
Rudolf Blažek

Je to celkem zajímavý paradox, co říkáš. V recesi bys čekal, že ceny půjdou dolů, ale realita je složitější. Hlavně teď, když je inflace vysoká a úrokové sazby nízké. Lidi se bojí investovat do akcií nebo jiných rizikových věcí, tak se víc soustředí na nemovitosti jako na bezpečnou investici. Navíc, i když máme recesi, nabídka bydlení může být nízká kvůli různým faktorům – třeba stavebními problémy nebo lidé nechtějí prodávat svoje byty za nízké ceny. Takže poptávka zůstává silná a ceny rostou. A taky si pamatuj, že trh s nemovitostmi je dost pomalu reagující na ekonomické změny, takže ty ceny mohou jít nahoru i tehdy, když ostatní sektory klesají. Je to fakt zamotaný.

113 slov
1.1 minut čtení
4. 2. 2025
Ladislav Kořínek
Ladislav Kořínek

Je to trochu zmatený, co? Obecně si lidi myslí, že když je recese, tak ceny klesají, ale ono to tak nefunguje vždycky. Třeba v těchto dobách hodně lidí hledá bezpečné investice a nemovitosti jsou považovaný za stabilní. Takže i když ekonomika klesá, poptávka po domech může zůstat silná. Navíc nízké úrokové sazby z hypoték taky hrajou roli. Když si můžeš půjčit levně, tak víc lidí kupuje domy, což tlačí ceny nahoru. A pak je tu ještě otázka nabídky – pokud je málo domů na trhu (třeba kvůli tomu, že stavba nových domů se zastavila), tak to samozřejmě taky zvedá ceny. Takže jo, i v recesi to může být složitější a ceny můžou růst spíš než klesat.

116 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2025
Ludmila Bezděková
Ludmila Bezděková