Charts.cz/Fórum/Kdy bych měl rebalancovat své investice?

Kdy bych měl rebalancovat své investice?

Zajímalo by mě, jaký je ten správný čas na rebalancování portfolia. Mám několik různých investic, včetně akcií a pár kryptoměn, a někdy mi přijde, že se ta hodnoty dost mění. Vím, že by se měly držet určité procenta pro jednotlivé typy aktiv, ale nevím, jak často bych měl toto kontrolovat a upravovat. Je lepší to dělat jednou za čas, třeba jednou ročně, nebo to sledovat častěji? A co když některé mé investice rostou rychleji než jiné? Měl bych je prodat a přesunout peníze jinam, nebo to nechat být a počkat na nějaký konkrétní signál? Také jsem slyšel o tom, že lidé rebalancují při dosažení určitého procenta, třeba když jedno aktivum vzroste na 20% celého portfolia. Může mi někdo objasnit, jak to vlastně funguje a kdy je ten nejlepší čas na rebalancování? Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Vím, že trh je dost dynamický a věci se mohou rychle měnit. Jak se rozhodnout tak, aby to mělo smysl pro dlouhodobý růst? Co vy na to?

165 slov
1.7 minut čtení
24. 10. 2023
Marcela Horálková
Marcela Horálková

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, aby ses vyhnul příliš velkým rizikům. Můžeš to dělat jednou za rok, což je pro většinu lidí fajn. Ale pokud máš víc volatility v portfoliu, třeba s těma kryptoměnama, můžeš kontrolovat častěji. Obecně se doporučuje rebalancovat, když některé aktivum přesáhne určité procento portfolia - třeba 5-10%. Když ti nějaká investice roste a tvoří víc než plánovanou část, můžeš prodat a vrátit se zpátky na původní rozložení. Je dobrý mít nějakou strategii dopředu, abys nebyl ve stresu, když trh klesá nebo stoupá. Sleduj si taky poplatky za transakce, ať ti to nevysává zisky. Neexistuje "správný" čas na rebalancování, záleží na tvým stylu a jak moc se chceš angažovat. Důležitý je mít dlouhodobou představu a nepanikařit při každém poklesu trhu.

123 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2025
Štěpán Jirásek
Štěpán Jirásek

Rebalancování portfolia bys měl dělat, když se tvoje investice dostanou daleko od původního nastavení. Někdo doporučuje kontrolovat to jednou za rok, jiní raději častěji, třeba každé 3 měsíce. Záleží na tom, jak moc chceš mít kontrolu a jak volatilní jsou tvoje aktiva. Když jedno aktivum vyroste na víc než 20 % portfolia, můžeš zvažovat prodej a přesun peněz zpátky na procenta, co jsi si naplánoval. Hlavně si dej pozor na to, aby ses nenechal unést rychlým růstem a neprodával jen kvůli emocím. Můžeš taky nastavit nějaké hranice, kdy budeš rebalancovat automaticky, třeba když se poměr změní o více než 5 %. Další faktory jsou tvůj investiční horizont a toleranci k riziku – pokud plánuješ investice dlouhodobě, můžeš si dovolit být trpělivější. Snaž se mít přehled a nečekat na nějaký konkrétní signál, protože trh se mění rychle.

136 slov
1.4 minut čtení
22. 12. 2024
Markéta Vejvodová
Markéta Vejvodová