Charts.cz/Fórum/Můžu vydělat s DeFi pomocí Bitcoinů?

Můžu vydělat s DeFi pomocí Bitcoinů?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně DeFi a Bitcoinu. Slyšel jsem, že decentralizované finance jsou teď hodně populární a že s nimi můžete docela slušně vydělávat. Ale nevím, jestli se do toho dá zapojit i Bitcoin, protože většinou se mluví o jiných altcoinech a stablecoinech. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké platformy nebo projekty, kde můžu použít svoje Bitcoiny k získání pasivního příjmu. Mám na mysli třeba staking nebo lending, ale jak to vlastně funguje s Bitcoinem? Je pravda, že bych mohl dostat úroky za to, že půjčím svoje Bitcoiny někomu jinému? A co rizika? Může se mi investice zhodnotit nebo přijdu o všechno? Jak je to s poplatky a tímhle vším? Zkoušel už někdo z vás něco podobného a jaké máte zkušenosti? Děkuji za všechny odpovědi a tipy.

129 slov
1.3 minut čtení
27. 10. 2022
Bohumil Vlček
Bohumil Vlček

Jo, s Bitcoinem se dá v DeFi něco dělat. I když je pravda, že většinou se řeší altcoiny a stablecoiny, Bitcoin taky má možnosti. Můžeš ho půjčit na platformách jako Aave nebo BlockFi, kde ti za to dají úroky. Staking s Bitcoinem sice není jako u jiných coinů, ale lending funguje. Půjčuješ svoje Bitcoiny a dostáváš úrok – většinou kolem 5-8 % ročně, ale záleží na trhu.

Rizika jsou jasná – můžeš přijít o peníze, hlavně když platforma zkrachuje nebo bude hacknuta. Důležitý je si vybrat důvěryhodnou platformu. Poplatky? Ty se liší podle služeb, takže si to prostuduj předem. Někdo už to zkoušel a říká, že to funguje, ale musíš být opatrnej. Třeba zkusit malé částky na začátek a sledovat to. Hodně štěstí!

122 slov
1.2 minut čtení
15. 7. 2023
Libor Štěpánek
Libor Štěpánek

Jasně, s Bitcoinem se dá taky něco dělat v DeFi. I když většina projektů je zaměřená na altcoiny, existují platformy, kde můžeš půjčovat nebo stakovat Bitcoin. Například, některé lending platformy jako BlockFi nebo Celsius ti umožňují vložit Bitcoiny a dostávat úroky. Funguje to tak, že tvoje Bitcoiny půjčí jiným uživatelům a ty pak dostaneš část úroků.

Rizika tu samozřejmě jsou – může se stát, že platforma zkrachuje nebo že dostaneš méně než jsi čekal. Důležitý je mít přehled o poplatcích, protože mohou sníst část tvého výnosu. Zhodnocení závisí na trhu, takže můžeš vydělat dost, ale taky ztratit. Je dobrý se podívat na recenze a zkušenosti ostatních uživatelů před tím, než se do toho pustíš.

Osobně jsem zkusil půjčování přes jednu z těchto platforem a zatím to vypadá fajn, ale radši bych měl diversifikaci a nevsázel všechno jen na Bitcoin.

138 slov
1.4 minut čtení
14. 4. 2023
Emil Jílek
Emil Jílek