Charts.cz/Fórum/Jaké jsou hlavní rozdíly mezi dluhopisy a akciemi?

Jaké jsou hlavní rozdíly mezi dluhopisy a akciemi?

Zajímalo by mě, jaké vlastně jsou ty hlavní rozdíly mezi dluhopisy a akciemi. Vím, že obě možnosti jsou nějakým způsobem spojeny s investováním, ale pořád mi není jasné, jaké mají vlastně výhody a nevýhody. Když investuji do akcií, co to pro mě znamená v porovnání s tím, když bych se rozhodl pro dluhopisy? Zatímco akcie jsou něco jako vlastnictví části firmy, mám pocit, že u dluhopisů je to spíš o půjčování peněz, ale jak to přesně funguje? Jak se liší riziko u těchto dvou typů investic? A co se týče výnosů – můžu očekávat víc z akcií nebo z dluhopisů? Taky by mě zajímalo, jak to je s likviditou – je jednodušší prodat akcie nebo dluhopisy, když potřebuji rychle peníze? Jakou roli hraje doba splatnosti a úrokové sazby v tomto celém procesu? Můžete mi prosím pomoct objasnit tyhle věci a lépe pochopit, co se za tím skrývá?

147 slov
1.5 minut čtení
30. 9. 2023
David Tomeš
David Tomeš

Když to vezmeš od začátku, tak akcie a dluhopisy fakt fungují jinak. Akcie ti dávají nějakou část firmy, takže když firma vydělává, ty taky, můžeš dostávat dividendy a pokud roste, tvoje akcie taky. Jenže s tím jde ruku v ruce i větší riziko – když firma zkrachuje, ty můžeš přijít o všechno. Na druhou stranu dluhopisy jsou spíš jako půjčky. Ty půjčuješ peníze firmě nebo státu a oni ti slibujou, že ti to vrátí plus úroky. Takže jsou obecně bezpečnější, ale výnosy jsou nižší. Riziko je menší, zvlášť u státních dluhopisů.

Pokud jde o likviditu, akcie se obvykle lépe prodávají, protože jsou víc obchodované na burze. Ale zase záleží na konkrétní akcii nebo dluhopisu – některé můžou být dost těžké prodat. Doba splatnosti hraje taky roli – u dluhopisů čím delší doba, tím víc se může měnit úroková sazba a tím pádem i cena dluhopisu na trhu.

Takže shrnuto – akcie = potenciálně vyšší výnosy + vyšší riziko, dluhopisy = stabilnější příjmy + nižší riziko. Závisí na tom, co hledáš a kolik jsi ochotný riskovat.

173 slov
1.7 minut čtení
26. 9. 2024
Daniel Kuchař
Daniel Kuchař

No, tak dluhopisy a akcie jsou fakt dost jiný. Když investuješ do akcií, vlastně kupuješ kousek firmy. To znamená, že když firma vydělává, ty z toho můžeš mít dividendu a cena akcií může růst. Ale je to dost rizikový, protože ceny akcií můžou hrozně kolísat. Na druhou stranu, dluhopisy jsou jako půjčení peněz firmě nebo státu – dostaneš úrok a na konci ti vrátí původní částku. To je obvykle bezpečnější, ale příjmy z dluhopisů nejsou tak atraktivní jako z akcií. Co se týče likvidity, akcie se často prodávají rychleji než dluhopisy, takže pokud potřebuješ prachy hned, může být lepší mít akcie. Doba splatnosti hraje roli hlavně u dluhopisů – čím delší doba, tím větší riziko, že se něco pokazí. A úrokový sazby ovlivňujou cenu dluhopisů – když rostou, cena dluhopisů klesá. Takže si to všechno zvaž, co chceš od investice a kolik jsi ochotnej riskovat.

145 slov
1.5 minut čtení
10. 8. 2024
Milada Hlaváčová
Milada Hlaváčová