Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, kdy mají dividendové akcie nejnižší cenu?

Jak zjistit, kdy mají dividendové akcie nejnižší cenu?

Zajímá mě, jak se dá zjistit, kdy mají dividendové akcie nejnižší cenu. Sledování cen akcií je pro mě docela výzva a nevím, jestli se mám spoléhat jen na historická data, nebo jestli existují nějaké další ukazatele, které by mi mohly pomoci. Hlavně bych chtěl vědět, jestli je nějaký specifický čas v roce, kdy bývají tyto akcie levnější, nebo jestli jsou situace, které vedou k jejich poklesu. Také bych rád slyšel o nějakých technických indikátorech nebo analýzách, které by mohly naznačovat ideální chvíli na nákup. Sleduji pár firem a jejich dividendy mě hodně zajímají, ale fakt nevím, jak si nastavit strategii. Chtěl bych investovat chytře a neprošvihnout dobrou příležitost. Jak to děláte vy? Jaké máte tipy na sledování cen dividendových akcií a kdy je podle vás nejlepší čas na nákup? Děkuju za rady!

132 slov
1.3 minut čtení
8. 6. 2022
Helena Hrubá
Helena Hrubá

Když se snažíš zjistit, kdy mají dividendové akcie nejnižší cenu, můžeš začít sledovat historická data a vzorce chování akcií během různých období. Často se stává, že akcie klesají po vyplácení dividendy, protože investoři prodávají, aby si zajistili zisk. Takže po ex-dividend date může být dobrý čas na nákup, protože ceny mohou klesnout.

Dále je dobré sledovat celkové tržní trendy a makroekonomické faktory, jako jsou úrokové sazby nebo ekonomické zprávy. To může mít vliv na ceny akcií obecně. Technické indikátory jako RSI (Relative Strength Index) nebo MA (moving averages) ti můžou říct, jestli je akcie překoupená nebo podhodnocená.

Když jde o specifické období v roce, tak třeba kolem konce fiskálních roků bývá větší volatilita a akcie mohou zlevnit, když firmy reportují výsledky. To může být příležitost k nákupu.

Důležité je taky sledovat zprávy o firmách a průmyslové trendy. Třeba změny v managementu nebo oznámení o restrukturalizaci můžou ovlivnit cenu akcií.

Celkově to chce čas a trpělivost, ale s těmito tipy bys mohl lépe odhadnout, kdy investovat do dividendových akcií.

168 slov
1.7 minut čtení
18. 8. 2024
Vojtěch Adamec
Vojtěch Adamec

Nejlepší způsob, jak zjistit, kdy mají dividendové akcie nejnižší cenu, je sledovat historické grafy a ceny akcií v různých obdobích. Zkus se zaměřit na konkrétní měsíce, protože mnohé akcie mají tendenci klesat před výplatou dividend, což je způsobeno tím, že investoři prodávají akcie, aby si zajistili zisk. Můžeš si také nastavit alerty na cenové úrovně, které tě zajímají.

Dalším tipem jsou technické indikátory jako RSI (index relativní síly) nebo MA (klouzavé průměry). Když RSI klesne pod 30, může to znamenat, že akcie jsou přeprodané a mohly by brzy vzrůst. Sledování trendů a zpráv kolem firem taky pomůže – když se objeví negativní zprávy, cena může klesnout.

Některé sezónní trendy spojují poklesy akcií s koncem fiskálního roku nebo s výsledkovými sezónami. Takže je dobrý mít na paměti i tohle. A co se týče strategie, hodně investorů doporučuje průměrování nákupních cen, takže nakupují postupně. Udržuj si přehled a hlavně si nedělej starosti s každým poklesem ceny – důležité je mít dlouhodobý pohled na investice.

162 slov
1.6 minut čtení
27. 7. 2024
Rudolf Moravec
Rudolf Moravec