Charts.cz/Fórum/Můžu investovat do ETF, abych získal pasivní příjem z dividend?

Můžu investovat do ETF, abych získal pasivní příjem z dividend?

Zajímalo by mě, jestli je možné investovat do ETF, abych mohl získávat nějaký pasivní příjem z dividend. Slyšel jsem, že ETF jsou skvělou možností pro rozložení rizika a že některé z nich vyplácí docela slušné dividendy. Ale nejsem si úplně jistý, jak to funguje. Jaké ETF byste doporučili pro pravidelný příjem? Je nutné se zaměřit na konkrétní sektor nebo typ akcií? Co vlastně ovlivňuje vyplácení dividend a jak často se tyto dividendy vyplácejí? Měl bych se obávat volatility trhu, nebo je to u ETF v pořádku? Zajímalo by mě také, jestli je lepší reinvestovat tyto dividendy zpět do ETF, nebo si je nechat na vlastní náklady. Mám pocit, že bych mohl mít zájem o pasivní příjem a díky ETF bych mohl mít stabilní zdroj financí bez toho, abych musel aktivně obchodovat. Hledám tedy nějaké rady nebo zkušenosti od těch, kteří už do ETF investují s cílem získat pasivní příjem z dividend.

151 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Libor Hlaváč
Libor Hlaváč

Jo, investovat do ETF je fajn způsob, jak si zajistit pasivní příjem z dividend. Mnoho ETF zaměřených na dividendové akcie vyplácí slušné dividendy a můžeš si tak vytvořit stabilní příjem. Zkus se podívat na ETF jako je VIG (Vanguard Dividend Appreciation ETF) nebo DVY (iShares Select Dividend ETF). Tyhle mají dobrý track record.

Když jde o to, co ovlivňuje dividendy, tak hlavně zisky firem a rozhodnutí jejich vedení ohledně vyplácení. Dividendy se většinou vyplácejí čtvrtletně, ale některá ETF můžou mít i jiné intervaly.

Volatilita trhu je normální, ale u ETF bys měl mít víc rozložení rizika. Občas to skáče, ale dlouhodobě to obvykle vypadá dobře. Co se týče reinvestování dividend, pokud chceš tu částku zvětšit, reinvestice je super volba. Ale pokud potřebuješ peníze teď hned, tak si je klidně nech.

Celkově to vypadá jako rozumný plán pro pasivní příjem bez toho, abys musel být pořád u počítače a sledovat trhy.

149 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2025
Bohumil Šrámek
Bohumil Šrámek

Jo, investování do ETF může být fajn způsob, jak získat pasivní příjem z dividend. Mnoho ETF vyplácí dividendy, takže je to skvělý způsob, jak rozložit riziko a mít nějaký příjem, aniž bys musel aktivně obchodovat. Doporučil bych ti zaměřit se na ETF, které sledují dividendové akcie nebo fondy zaměřené na stabilní společnosti, co pravidelně vyplácejí dividendy. Sektory jako utility nebo spotřební zboží často mají dobré dividendy.

Co se týče vyplácení, většina ETF vyplácí dividendy čtvrtletně, ale některé to můžou dělat i ročně. Volatilita trhu je samozřejmě faktor, ale pokud investuješ do různých sektorů a udržuješ to dlouhodobě, můžeš minimalizovat riziko. Když dostaneš dividendy, pak záleží na tvých cílech – reinvestice může být výhodná pro další růst, ale pokud chceš mít hotovost na výdaje, tak si je klidně nech. Je to o tvé strategii a potřebách.

134 slov
1.3 minut čtení
3. 2. 2025
Štěpán Pešta
Štěpán Pešta