Charts.cz/Fórum/Jak fungují NFT a jak mohou ovlivnit moji digitální identitu?

Jak fungují NFT a jak mohou ovlivnit moji digitální identitu?

V poslední době se hodně mluví o NFT, ale já pořád moc nechápu, jak to vlastně funguje. Jde mi hlavně o to, co přesně znamená, že něco je „nepřenosné“. Můžu si koupit nějaký digitální obrázek a být jeho majitelem, ale co to pro mě vlastně znamená? Jak se liší od toho, když si stáhnu obrázek z internetu? A jak to souvisí s mojí digitální identitou? Zajímalo by mě, jestli pokud vlastním NFT, tak se to nějak promítá do mého online profilu nebo sociálních sítí. Může mi to třeba pomoci budovat značku nebo mě naopak nějak poškodit? Co když se poptávka po mých NFT sníží, ovlivní to nějak můj online status? Jak to všechno funguje a co bych měl vzít v potaz před tím, než do něčeho takového investuji? Je vůbec rozumné se o NFT zajímat v kontextu budování mé digitální identity a reputace na internetu?

145 slov
1.5 minut čtení
29. 10. 2024
Elena Janková
Elena Janková

NFT neboli non-fungible tokeny jsou v podstatě digitální certifikáty, které dokazují, že něco (např. obrázek, video, hudba) je tvoje a že to je jedinečné. Když koupíš NFT, vlastně kupuješ právo na tohle jedinečné digitální dílo, což je něco jiného než když si jen stáhneš obrázek z netu. Ten obrázek si může stáhnout kdokoliv, ale ty máš ten certifikát, co říká, že jsi majitel. Co se týče „nepřenosnosti“, to znamená, že každé NFT je unikátní a není zaměnitelné za jiné jako třeba peníze. Tím pádem máš něco, co může mít svou hodnotu a přijde mu na trh poptávka.

Pokud máš NFT, může to určitým způsobem ovlivnit tvou digitální identitu. Můžeš s tím budovat osobní značku, třeba tak, že ukážeš, co všechno vlastníš – to může přitáhnout pozornost. Na sociálních sítích můžeš sdílet svoje NFT a tím ukázat své zájmy nebo umělecký vkus. Ale pozor! Pokud bys měl NFT, které by ztratilo na hodnotě, mohlo by to tvou reputaci poškodit, protože lidé to můžou brát jako známku špatného vkusu nebo špatné investice.

Takže jo, investice do NFT může být zajímavá a může tě posunout v online prostoru, ale musíš být opatrný a mít přehled o tom, co kupuješ. Trh s NFT je hodně kolísavý a není zaručeno, že ti to pomůže v budování identity. Je dobré si zjistit víc informací a promyslet si to než do něčeho skočíš.

224 slov
2.2 minut čtení
5. 1. 2025
Rudolf Bureš
Rudolf Bureš

NFT, nebo nefungibilní tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují, že něco je tvoje. Když koupíš NFT, tak vlastně kupuješ jedinečný záznam na blockchainu, což je jako obrovská účetní kniha. To, že je něco nepřenosné znamená, že každý token je unikátní a nemůžeš ho zaměnit za jiný token jako třeba peníze. Můžeš mít digitální obrázek, ale když si ho stáhneš z netu, tak ho může mít kdokoliv jiný. S NFT máš jakousi exkluzivitu a můžeš to ukázat ostatním, že tohle je "moje".

Co se týče tvé digitální identity, vlastnictví NFT může fungovat jako součást tvé značky. Pokud vlastníš uznávané NFT od populárních umělců nebo tvůrců, může ti to přidat na váze v online světě. Ale pozor – pokud by poptávka po tvých NFT klesla, mohlo by to ovlivnit tvou reputaci nebo to, jak tě lidé vnímají. Je dobrý mít přehled o trhu a o tom, co kupuješ.

Takže jo, zajímat se o NFT v kontextu budování identity na internetu má smysl, ale dej si pozor na co investuješ a jaké to může mít důsledky pro tvůj online status.

179 slov
1.8 minut čtení
9. 12. 2024
Vlastimil Beran
Vlastimil Beran