Charts.cz/Fórum/Je realitní investice v dnešní době pořád výhodná?

Je realitní investice v dnešní době pořád výhodná?

Rád bych se zeptal, jestli jsou realitní investice stále tak výhodné jako dřív, nebo jestli se to v posledních letech změnilo. Slyšel jsem spoustu názorů, že trh s nemovitostmi je teď docela nestabilní, ale zároveň mi kamarád říkal, že ceny nemovitostí pořád rostou a že je to skvělá příležitost pro dlouhodobé investice. Zajímalo by mě, co si o tom myslíte vy? Jaké jsou aktuální trendy v oblasti realit a jak to ovlivňuje návratnost investic? Je lepší investovat do bytů na pronájem nebo do komerčních prostor? A co říkáte na možnosti jako Airbnb a další krátkodobé pronájmy? Mám taky obavy z možného poklesu cen nemovitostí, zvlášť když se mluví o rostoucích úrokových sazbách a inflaci. Myslíte si, že je ještě dobrý čas na vstup do tohoto trhu, nebo bych měl raději počkat a sledovat situaci? Jaké máte zkušenosti s realitními investicemi v současnosti? Díky za vaše názory!

146 slov
1.5 minut čtení
28. 5. 2022
Simona Šrámková
Simona Šrámková

Realitní investice jsou teď docela rozporuplný téma. Na jednu stranu, ceny nemovitostí v některých regionech pořád rostou a lidi pořád hledají bydlení, což by mohlo naznačovat, že investice do bytů na pronájem mají smysl. Na druhou stranu, úrokový sazby jdou nahoru a inflace taky, takže náklady na hypotéky se zvyšujou a to může odradit kupující.

Komerční prostory? Tam je to riskantní, hlavně teď s tím, jak se mění pracovní modely. Spousta firem přešla na home office a to může mít vliv na poptávku po kancelářích. Krátkodobý pronájmy jako Airbnb? To vypadá atraktivní, ale regulace se mění a je třeba dávat pozor na lokální zákony.

Myslím, že pokud plánuješ dlouhodobou investici a máš nějaký cash flow z pronájmu, tak to pořád může být fajn. Ale čekat na ideální moment je asi blbost, trh je vždycky tak trochu nejistý. Kdo ví, co přijde příští rok. Důležitý je mít dobře nastavený plány a být připravený na všechno.

153 slov
1.5 minut čtení
11. 9. 2023
Alena Holušová
Alena Holušová

Realitní investice jsou teď trochu na tenkém ledě. Trh je fakt dost nestabilní, ale jak říkáš, ceny nemovitostí pořád mají tendenci růst, zvlášť ve velkých městech. Dlouhodobě to může být pořád dobrá sázka, pokud jsi ochotný držet nemovitost a počkat na lepší časy. Ale s úrokovými sazbami, co rostou, to nebude jednoduchý. Může to ovlivnit dostupnost hypoték a tím pádem i poptávku po nemovitostech. Co se týče pronájmu, tak byty na dlouhodobý pronájem jsou tradičnější volba a většinou stabilně přinášejí příjem. Ale komerční prostory můžou být zajímavé, pokud víš, do čeho jdeš a máš dobrého nájemce. Krátkodobé pronájmy jako Airbnb jsou super, ale je to dost nestabilní – hodně závisí na turistickém ruchu a regulacích v dané oblasti. Takže pokud se bojíš poklesu cen, možná by nebylo špatné si chvilku počkat a sledovat situaci. Záleží na tvých cílech a jak moc risk je pro tebe ok.

146 slov
1.5 minut čtení
22. 8. 2023
Tomáš Kubíček
Tomáš Kubíček