Charts.cz/Fórum/Jak rozložit peníze mezi akcie a kryptoměny, aby to bylo bezpečné?

Jak rozložit peníze mezi akcie a kryptoměny, aby to bylo bezpečné?

Zajímalo by mě, jak vlastně rozložit své peníze mezi akcie a kryptoměny, protože teď se toho hodně mluví o různých investičních příležitostech a přiznám se, že jsem trochu zmatený. Vím, že akcie jsou považovány za stabilnější investici, ale kryptoměny mě fascinují a přitahují svůj potenciál pro vysoké výnosy. Jak ale najít správnou rovnováhu, aby to nebylo příliš riskantní? Měl bych mít většinu peněz v akciích a jen malé procento v kryptoměnách, nebo to mohu udělat naopak? A co říkáte na diversifikaci? Jak moc je důležité mít rozmanité portfolio, které zahrnuje různé sektory v akciích i více než jen pár známých kryptoměn? Mám také pocit, že trhy jsou teď hodně volatilní a nevím, jestli je lepší investovat teď nebo počkat na klidnější období. Jak to vidíte vy? Jaké máte zkušenosti s rozdělením investic mezi tyto dvě oblasti? Bylo by dobré mít nějaké konkrétní procento např. 70/30 nebo 50/50? Jaké faktory bych měl zohlednit při rozhodování o tom, kolik do čeho vložit?"

160 slov
1.6 minut čtení
21. 3. 2024
Alena Špačková
Alena Špačková

Tak to je docela oříšek. Já třeba bych to viděl tak, že akcie jsou fajn na stabilitu, takže většinu bych dal do nich. Co třeba 70 procent do akcií a 30 do krypta? Ale záleží na tobě, jak moc jsi ochotnej riskovat. Kryptoměny můžou lítat nahoru i dolů, takže se můžeš dost spálit. Mít rozmanité portfolio je určitě důležitý, abys měl pokrytí v různých sektorech – tech, zdravotnictví a tak. Co se týče volatility, no, teďka je to šílený a nevim jestli čekat je nejlepší, ale možná rozdělit investice do několika částí a nakupovat postupně by mohlo fungovat. Hlavně se nenech unést aktuálním hype a investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit.

113 slov
1.1 minut čtení
10. 8. 2023
Kateřina Černá
Kateřina Černá

Když to vezmu kolem a kolem, tak rozložení peněz mezi akcie a kryptoměny závisí hlavně na tom, jak moc jsi ochotný riskovat. Akcie bývají stabilnější, takže bych viděl něco jako 70% do akcií a 30% do kryptoměn jako fajn start. Ale pokud tě víc lákají krypta a jsi ochotnej snášet vyšší volatilitu, klidně to můžeš otočit třeba na 50/50. Hlavně se ale neboj diversifikovat – mít různé sektory v akciích a víc než jen pár známých mincí. Tím snížíš riziko, pokud by něco šlo špatně. Co se týče trhů, teď je fakt dost divoký období, ale čekat na klidnější časy může být nekonečný proces. Takže možná zkus investovat postupně, třeba po menších částkách v různých obdobích. Nezapomeň, že investování je maraton, ne sprint.

123 slov
1.2 minut čtení
7. 7. 2023
Roman Pánek
Roman Pánek