Charts.cz/Fórum/Jaké rizika jsou spojena s investováním do DeFi?

Jaké rizika jsou spojena s investováním do DeFi?

V poslední době se hodně mluví o decentralizovaných financích, nebo jak se říká DeFi. Ale jak je to vlastně s těmi riziky, co by měl člověk mít na paměti, než se do toho pustí? Mě zajímá, jaké konkrétní problémy mohou vzniknout při investování do těchto projektů. Slyšel jsem o tom, že chyby v kódu mohou vést k obrovským ztrátám a že některé platformy nemusí být tak bezpečné, jak se zdají. Co třeba likvidita? Jak to funguje a co když chci své peníze vybrat a nebude tam dostatek likvidity? A také, jak je to s podvody a scam projekty? Jak poznat, co je legitimní a co ne? Přijde mi to jako džungle, kde se dá snadno ztratit. Zajímají mě i regulace a jaké mají vlivy na DeFi. Je možné, že v budoucnu budou blockchain projekty čelit přísnějším pravidlům? Také by mě zajímalo, jestli je DeFi vhodné pro každého investora nebo je lepší mít nějaké zkušenosti. Co byste doporučili začátečníkům, kteří chtějí investovat do DeFi? Jaká jsou nejčastější rizika a jak se jim vyhnout? Je toho hodně, co bych rád věděl.

179 slov
1.8 minut čtení
22. 6. 2024
Helena Krausová
Helena Krausová

Investování do DeFi je fakt riskantní, ale má to i svůj potenciál. Hlavně se bacha na smart kontrakty, protože chyby v kódu můžou způsobit, že přijdeš o všechno. Ty hacky a exploitace jsou běžný, tak se hodně dívej na auditované projekty. Co se týče likvidity, tak když chceš vybrat prachy a není tam dost peněz, můžeš mít problém. To je důležitý mít na paměti, protože likvidita může kolísat.

Pak je tu samozřejmě i riziko podvodů. Mnoho projektů vypadá lákavě, ale může to být jen scam. Je dobrý dělat si vlastní výzkum a sledovat komunity kolem projektů, což ti pomůže rozpoznat, co je legit a co ne.

Regulace zatím nejsou moc striktní, ale s rostoucí popularitou DeFi je dost pravděpodobný, že v budoucnu nějaký regulace přijdou. A jestli je DeFi pro každého? No, spíš ne. Je lepší mít aspoň základní znalosti o kryptoměnách a blockchainu, než se do toho vrhneš po hlavě.

Pro začátečníky doporučuji začít s menšími částkami a pořádně si nastudovat daný projekty a jejich fungování. Měj oči otevřený a buď opatrnej.

173 slov
1.7 minut čtení
11. 7. 2024
Anna Růžičková
Anna Růžičková

K investování do DeFi je fakt hodně rizik. První velký problém jsou chyby v kódu smart kontraktů, což může znamenat, že ti někdo bez problémů ukrade peníze. Ty projekty nejsou vždy auditované, takže je to jak ruská ruleta. Likvidita je další věc – když chceš vybrat peníze a nikdo jiný neobchoduje, tak máš smůlu. Můžeš skončit s tokeny, které nikdo nechce koupit. Pak jsou tu podvody a scam projekty, na internetu je spousta lákavých nabídek, které tě můžou snadno napálit. Je dobré si udělat důkladný průzkum a koukat na reputaci projektů. Regulace kolem DeFi se taky mění, takže je otázka, jak se to vyvine dál. Určitě bych doporučil začátečníkům začít opatrně a nejprve se naučit základy kryptoměn a blockchainu. Nebo aspoň sledovat zkušenější investory. DeFi není pro každého, zvlášť pro ty, co nemají žádné zkušenosti. Takže pozor na to!

139 slov
1.4 minut čtení
26. 1. 2023
Daniel Kuchař
Daniel Kuchař