Charts.cz/Fórum/Jak poznat, že nemovitost je podhodnocená?

Jak poznat, že nemovitost je podhodnocená?

Zajímalo by mě, jak vlastně zjistit, jestli je nějaká nemovitost podhodnocená. Vím, že to může být dobrá příležitost pro investici, ale jak na to jít? Existují nějaké konkrétní faktory nebo metody, které bych měl sledovat? Například, co říká lokalita? Měl bych se podívat na srovnání cen podobných nemovitostí v okolí? A co tržní trendy – jsou důležité? Jak moc se mám orientovat podle minulých cen nemovitosti? Je dobré se podívat na stav budovy a další detaily jako zahrada nebo parkovací místa? Také jsem slyšel o tom, že někdy ti, kteří prodávají, mají nějaký důvod, proč cenu nastavili nízko. Jak to poznat a jakým způsobem by mě to mohlo ovlivnit při rozhodování? Jestliže je nemovitost podhodnocená, co všechno může zahrnovat proces koupě a jak si ověřit hodnotu před tím, než do toho půjdu? Mám se také bavit s místními realitními makléři nebo spoléhat jen na online nástroje a kalkulačky? Předem díky za všechny rady!

153 slov
1.5 minut čtení
20. 2. 2024
Petra Košťálová
Petra Košťálová

Když se snažíš zjistit, jestli je nemovitost podhodnocená, tak určitě začni s lokalitou. Je dobrý si udělat průměr cen podobných bytů nebo domů v okolí. Srovnávej nejen cenu, ale i velikost, stav a vybavení. Tržní trendy jsou taky důležitý - sleduj, jestli ceny v dané oblasti rostou nebo klesají. Pak se podívej na minulý ceny té nemovitosti - pokud byla cena dřív vyšší a teď je nízko, může to být znamení. Stav budovy a detaily jako zahrada nebo parkovací místo hrajou velkou roli, takže na to nezapomeň. Zjisti si, proč vlastně prodávají - někdy je nižší cena kvůli urgentní potřebě prodeje nebo problémům s nemovitostí. Ověřit si hodnotu můžeš přes místní makléře nebo online kalkulačky, obojí má svoje plusy a minusy. Hlavně se nenech strhnout k rychlému rozhodnutí, dej si na čas a všechno pořádně prozkoumej.

136 slov
1.4 minut čtení
27. 6. 2024
Jana Jirásková
Jana Jirásková

Podhodnocená nemovitost se dá poznat vícero způsoby. Rozhodně si prozkoumej lokalitu, to je klíčové. Když máš v okolí podobné nemovitosti, srovnej jejich ceny. Podívej se na tržní trendy – jestli ceny dlouhodobě rostou nebo klesají. Jestli někdo prodává rychle a za nízkou cenu, mohlo by to být podezřelé – třeba mají nějaký problém, co ti neřeknou. Stav nemovitosti je taky důležitý, pokud je v dobrém stavu, může to být výhodné. Zahrada nebo parkovací místa taky hrají roli, to zvyšuje hodnotu. Můžeš zkusit kontaktovat místní makléře, ti mají lepší přehled o trhu než nějaké online kalkulačky. A určitě si zjisti historii cen a důvody pro prodej – to ti může hodně napovědět. Takže shrnuto, kombinace faktů a pocitů z místa je důležitá.

121 slov
1.2 minut čtení
14. 2. 2024
Patrik Dušek
Patrik Dušek