Charts.cz/Fórum/Proč se říká, že nesmím investovat všechny peníze na jedno místo?

Proč se říká, že nesmím investovat všechny peníze na jedno místo?

Nedávno jsem se setkal s názorem, že investovat všechny peníze na jedno místo je špatná strategie. Jenže, co to vlastně znamená? Proč by měl člověk rozkládat své investice mezi různé oblasti jako jsou akcie, kryptoměny, nemovitosti a další? Slyšel jsem různé názory a jsem zmatený. Můžete mi prosím objasnit, jaký má smysl diverzifikace? Co se stane, když všechny peníze vložím do jedné akcie nebo třeba do jednoho kryptoměnového projektu? Mám pocit, že pokud najdu něco, co vypadá slibně, bylo by lepší investovat všechny peníze tam a čekat na zisk. Jaké jsou skutečné rizika tohoto přístupu? Zajímalo by mě také, jaké konkrétní důvody vedou investory k tomu, aby se rozhodli pro rozložení svých prostředků. Je to jen o snížení rizika nebo za tím stojí i jiné faktory? Jak rozumně určit procento kapitálu pro jednotlivé investice? Děkuji za odpovědi.

137 slov
1.4 minut čtení
16. 1. 2024
Šárka Dubská
Šárka Dubská

Investování všech peněz na jedno místo je fakt docela riskantní. Když vsadíš na jednu akcii nebo kryptoměnu a ta spadne, tak můžeš přijít o hodně. Diverzifikace, tedy rozložení investic do různých oblastí, ti pomůže snížit riziko. Třeba když klesnou akcie, možná nemovitosti půjdou nahoru, nebo naopak. Tím pádem tvé ztráty nebudou tak veliké.

Další důvod je, že trhy jsou nepredikovatelné. I když se něco zdá slibné, nikdo nemůže zaručit úspěch. Investice do různých sektorů ti dává šanci na zisk i v případě, že jedna investice selže.

Jak určit procento kapitálu pro jednotlivé investice? Někdo doporučuje třeba 60 % akcie, 30 % nemovitosti a 10 % alternativy jako kryptoměny, ale to záleží na tvému rizikovém profilu a cílech. Rozhodně to chce nějak promyslet a nejet na blind. Takže shrnuto: diverzifikace = menší riziko a větší šance na stabilní výnosy.

136 slov
1.4 minut čtení
23. 6. 2022
Hana Sedláčková
Hana Sedláčková

Diverzifikace je fakt důležitá, protože když hodíš všechny peníze do jedný akcie nebo třeba jednoho projektu, tak riskuješ, že když ten projekt spadne, tak ztratíš úplně vše. Akcie můžou být super, ale co když se stane něco nečekaného? Třeba nějaký skandál nebo špatné výsledky. To samý platí pro kryptoměny – trh je dost volatilní a jednou můžeš mít zisk a podruhé tě to může dost odrovnat. Rozložením investic mezi různé sektory jako akcie, nemovitosti nebo komodity si vlastně chráníš svůj kapitál. Když jedna část klesne, jiná může růst, takže celkově to vyjde lépe. A jo, fakt se to netýká jenom rizika, ale i potenciálních výnosů. Některé investice mohou mít různou dobu návratnosti a tím pádem i různý potenciál zisku. Co se týče procenta kapitálu pro jednotlivé investice, to závisí na tvém risku a cílech – začínající investoři často drží víc v bezpečnějších aktivech a pak postupně přidávají do rizikovějších. Mít plán a rozumět tomu, kam ty prachy dáváš, je klíčový.

160 slov
1.6 minut čtení
13. 4. 2022
Miroslav Kopal
Miroslav Kopal