Jaký vliv mají ETF na volatilitu akciových trhů při krizích?
Zajímalo by mě, jak ETF, tedy burzovně obchodované fondy, ovlivňují volatilitu akciových trhů, zvlášť když nastanou nějaké krize nebo ekonomické turbulence. V poslední době jsem se setkal s názory, že ETF mohou způsobit větší kolísání cen akcií, protože investoři často prodávají nebo nakupují celé fondy místo jednotlivých akcií. To by mohlo znamenat, že když se trhy dostanou do problémů, tak ETF by mohly vytvářet tlak na ceny akcií a tím pádem zvyšovat volatilitu. Je to pravda? Jakým způsobem vlastně fungují tyto fondy v krizových obdobích? Není to tak, že když investoři panikaří a začnou prodávat, tak se to projevuje i na hodnotě ETF a tím pádem i na samotných akciích? A co třeba likvidita těchto fondů – hrají v tom roli, nebo je to spíš o tom, jak moc jsou investoři nervózní? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké studie nebo zkušenosti z minulosti, které by ukázaly, jak ETF reagovaly během finančních krizí. Může to mít nějaký dopad na dlouhodobé investování, když víme, že ETF můžou ovlivnit celkové chování trhu? Díky za názory a rady.