Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší udržitelné investice pro začátečníky?

Jaké jsou nejlepší udržitelné investice pro začátečníky?

Zajímalo by mě, jaké možnosti udržitelného investování jsou vhodné pro někoho, kdo teprve začíná a nemá moc zkušeností. Slyšel jsem, že investice do ekologických fondů nebo společnosti zaměřených na obnovitelné zdroje energie by mohly být dobrou volbou, ale nevím, jak přesně to funguje. Mám obavy z toho, jestli je to stabilní způsob, jak investovat, nebo jestli bych měl zůstat u tradičních akcií a dluhopisů. Co si myslíte o ESG (Environmentální, sociální a správní) investicích? Je lepší začít s nějakými konkrétními fondy nebo se orientovat na jednotlivé akcie v oblasti zelené energie? A co třeba investice do udržitelných technologií? Jaké jsou rizika s tím spojená a jak můžu zjistit, které společnosti opravdu dodržují principy udržitelnosti? Rád bych slyšel vaše názory a doporučení, protože chci mít jistotu, že moje peníze jdou do něčeho smysluplného a zároveň z toho něco získám. Díky!

139 slov
1.4 minut čtení
14. 1. 2023
Vladimíra Vojtěchová
Vladimíra Vojtěchová

Hele, udržitelné investice jsou fajn volba, zvlášť pokud se chceš zaměřit na něco, co má smysl. Ekologické fondy a firmy z oblasti obnovitelné energie jsou super začátek. Můžeš se podívat na ETF fondy, co investují do různých udržitelných společností, to je méně riskantní než jednotlivé akcie. S ESG investicemi to vypadá dobře, ale pozor, ne všechny společnosti dodržují ty principy, jak se tvrdí. Je dobrý projít si jejich reporty a zkouknout nezávislé hodnocení. Myslím, že začít s fondama ti dá víc klidu a rozložení rizika. Udržitelné technologie taky vypadají jako budoucnost, ale tam už můžeš narazit na větší volatilitu. Takže jo, dej si na to pozor a sleduj trh, ať víš, co kupuješ.

113 slov
1.1 minut čtení
5. 7. 2022
Antonín Kolář
Antonín Kolář

Takže udržitelné investice jsou skvělý směr, pokud chceš, aby tvoje peníze pracovaly pro dobrou věc. Ekologické fondy a akcie firem zaměřených na obnovitelné zdroje jsou fajn, ale je dobrý si víc nastudovat, co vlastně kupuješ. ESG investice jsou taky populární, ale je důležitý se podívat, jak ty společnosti opravdu fungují, protože někdy je to jen marketing.

Začít s fondy může být lepší, protože ti to rozloží riziko. Když investuješ do jednotlivých akcií, můžeš narazit na větší kolísání cen. Udržitelný technologie jsou zajímavý, ale nezapomeň, že všechno má svá rizika. Zkus třeba hledat firmy s dobrými hodnoceními v oblasti udržitelnosti a transparentnosti.

Prozkoumej taky recenze a zprávy o těchto fondech nebo firmách, aby sis byl jistý, že opravdu dodržují principy udržitelnosti. Hlavně se nenech moc zmást všemi těmi trendy a hype kolem zelené energie – vždycky je dobrý udělat si vlastní průzkum.

140 slov
1.4 minut čtení
30. 7. 2023
Barbora Koudelková
Barbora Koudelková