Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší čas začít investovat do alternativních nemovitostí?

Kdy je nejlepší čas začít investovat do alternativních nemovitostí?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně ideální doba na to, abych začal investovat do alternativních nemovitostí. Mám na mysli třeba investice do rekreačních objektů, nájemních bytů nebo dokonce do komerčních prostor. Je lepší začít teď, když ceny nemovitostí rostou, nebo by bylo moudřejší počkat na nějaký pokles? A co úrokové sazby – ovlivňují to, kdy bych měl investovat? Zajímají mě také trendy v oblasti alternativních nemovitostí, jako jsou tiny houses nebo bydlení ve sdílených prostorách. Je v tomto oboru dobré sledovat sezónní trendy, nebo spíš dlouhodobější vývoj trhu? Jak vybrat správnou lokalitu a co všechno si mám pohlídat při takové investici? Vím, že existuje hodně faktorů, které mohou ovlivnit úspěch investice, ale jak je možné se na to připravit a udělat správné rozhodnutí? Chtěl bych slyšet názory zkušenějších investorů a jejich praktické rady.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 7. 2023
Elena Janková
Elena Janková

Ideální doba na investice do alternativních nemovitostí je těžko říct. Všechno záleží na tom, co hledáš. Teď, když ceny rostou, můžeš risknout a investovat, ale vždycky je fajn mít na paměti, že trh může jít dolů. Úrokové sazby teď hrají velkou roli, takže pokud plánuješ půjčku, raději se podívej na aktuální nabídky.

Co se týče trendů, tiny houses nebo sdílené bydlení jsou momentálně na vzestupu, můžeš to zkusit prozkoumat. Sezónní trendy taky nejsou k zahození, třeba u rekreačních objektů. Dobrý tip je koukat se po lokalitách, kde je rozvoj a poptávka – to ti může zajistit stabilní příjem.

Při investování si hlídej nejen cenu nemovitosti, ale i náklady na údržbu a provoz. Zkus se spojit s lidma, co už v tom jedou dlouho, jejich zkušenosti ti můžou hodně pomoct. Celkově se snaž být realistický a nečekat zázraky hned.

138 slov
1.4 minut čtení
14. 4. 2022
Luboš Hrdlička
Luboš Hrdlička

Když se rozhoduješ, kdy začít investovat do alternativních nemovitostí, je to dost o tom, co chceš dosáhnout. Teďka ceny nemovitostí rostou, ale to neznamená, že je špatný čas. Můžeš narazit na zajímavé příležitosti v méně atraktivních lokalitách nebo třeba na projekty, co mají potenciál v budoucnu. Úrokový sazby jasně hrajou roli – čím víc si půjčuješ, tím víc ti na měsíčních splátkách záleží. A pokud úroky rostou, tak pro tebe může být lepší investovat teď, než čekat na pokles cen.

Trendy jako tiny houses nebo sdílený bydlení jsou dost na vzestupu, takže by stálo za to je prozkoumat. Sezónní trendy můžou ovlivnit rekreační objekty, ale celkově bych se soustředil na dlouhodobější vývoj trhu a demografické změny v lokalitě. Když vybíráš lokalitu, koukni se na infrastrukturu, dostupnost služeb a budoucí plány rozvoje oblasti.

Jo a nezapomeň si zjistit co nejvíc informací o trhu a konzultovat s lidma, co už mají zkušenosti. Zní to jako hodně práce, ale čím víc víš, tím lépe se připravíš na potenciální rizika a zisky.

168 slov
1.7 minut čtení
14. 11. 2023
František Kraus
František Kraus