Charts.cz/Fórum/Jaké procento portfolia bych měl mít v kryptoměnách a kolik v akciích?

Jaké procento portfolia bych měl mít v kryptoměnách a kolik v akciích?

Když přemýšlím o rozložení svého investičního portfolia, tak mě zajímá, jak to vlastně udělat správně. Čím víc čtu o investicích do akcií a kryptoměn, tím víc jsem zmatený. Na jedné straně jsou akcie, které se zdají být stabilní, ale na druhé straně mám pocit, že kryptoměny mají obrovský potenciál pro rychlé zisky. Takže kolik procent z mého celkového portfolia bych měl alokovat do kryptoměn? A jak by to mělo vypadat s akciemi? Je lepší držet více peněz v tradičních investicích nebo se spíše soustředit na moderní trendy jako jsou NFT a další digitální aktiva? Je nějaký doporučený poměr, který by mi mohl pomoct vyvážit riziko a potenciální výnosy? A co inflace, úrokové sazby nebo ekonomické trendy – jak to všechno brát v úvahu při rozhodování o alokaci mých investic? Mám strach, že když se příliš zaměřím na kryptoměny, tak přehlednu příležitosti v klasických akcích. Ale na druhou stranu, slyšel jsem příběhy o těch, kteří zbohatli díky investicím do Bitcoinu a jiných měn. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto rozdělením? Co byste doporučili někomu, kdo s investováním teprve začíná a snaží se najít rovnováhu medzi rizikem a návratností?

187 slov
1.9 minut čtení
26. 8. 2024
Andrea Zachová
Andrea Zachová

Rozložení portfolia je hodně individuální a záleží na tvých cílech a toleranci k riziku. Obecně se doporučuje mít třeba 70-80 % v akciích a zbytek v kryptoměnách, pokud jsi spíš konzervativní investor. Pokud máš radši riziko, můžeš zkusit třeba 50 % v akciích a 50 % v kryptoměnách. Ale pozor, kryptoměny jsou fakt volatilní, takže to může hodně kolísat. Co se týče NFT a dalších moderních trendů, tam bych byl opatrný, spíš si drž tradiční investice, dokud se nevyznáš víc v těch novinkách. Inflace a úrokový sazby hrají roli taky – když jsou nízký úroky, akcie můžou růst víc. Ale vždycky sleduj trh a přizpůsobuj se mu. Pokud jsi na začátku, možná je lepší začít s klasickými akciemi a postupně přidávat kryptoměny, až zjistíš, co ti sedí.

127 slov
1.3 minut čtení
15. 12. 2023
Dana Vacková
Dana Vacková

Když to vezmeš kolem a kolem, hodně lidí doporučuje mít tak 5-10 % portfolia v kryptoměnách, když jsi začátečník. Akcie by pak měly tvořit většinu, třeba 70-80 %. Je to kvůli tomu, že akcie jsou obecně stabilnější a mají historicky lepší návratnost. Ale zase, kryptoměny mají potenciál pro rychlé zisky, takže je fajn mít aspoň něco v tomhle směru. Pokud se bojíš inflace a ekonomických trendů, můžeš zvažovat i nějaké alternativní investice jako nemovitosti nebo komodity. Když investuješ do klasických akcií, vybírej firmy s dobrými základy a růstovým potenciálem. Rozdělení portfolia závisí na tvém rizikovém profilu, takže jestli jsi spíš konzervativní typ, drž se víc těch akcií. Na druhou stranu, jestli máš žaludek na riziko a chceš zkusit něco nového, klidně přihodíš víc do kryptoměn. Hlavně nenech se unést hype kolem kryptoměn a nedávej tam všechno, co máš.

138 slov
1.4 minut čtení
18. 10. 2024
Miroslav Janda
Miroslav Janda