Charts.cz/Fórum/Jak vlastně fungují ETF fondy a jak mi pomohou s investicemi?

Jak vlastně fungují ETF fondy a jak mi pomohou s investicemi?

Nedávno jsem slyšel o ETF fondech a mám z toho trochu zmatek. Vím, že je to něco jako investiční nástroj, ale nejsem si úplně jistý, jak to vlastně funguje. Mohli byste mi prosím vysvětlit, co to ETF vlastně je? Jak se liší od klasických podílových fondů nebo akcií? Zajímá mě, jestli je pro mě jako pro začínajícího investora dobré do ETF investovat. Co mi to přinese? Jaké výhody a nevýhody to má? A jak bych měl začít, pokud bych se rozhodl do ETF investovat? Musím mít nějaké speciální znalosti nebo dovednosti, abych mohl úspěšně investovat do těchto fondů? Jaké konkrétní kroky bych měl udělat, abych se do toho pustil? Zní to všechno trochu složitě a nevím, jestli je to pro mě. Také by mě zajímalo, jaký typ ETF je lepší volba – akciové, dluhopisové nebo třeba tematické? A co když se trh změní, jak to ovlivní moje ETF investice? Bude mi to schopné přinést pasivní příjem, o kterém často slyším? Děkuji všem za rady!

164 slov
1.6 minut čtení
23. 9. 2020
Miroslava Vítková
Miroslava Vítková

ETF fondy jsou vlastně takové speciální investiční nástroje, které ti umožňují investovat do koše různých aktiv (např. akcií nebo dluhopisů) najednou. Fungují jako akcie, takže se obchodují na burze a můžeš je kupovat a prodávat během obchodního dne. V porovnání s klasickými podílovými fondy jsou ETF obvykle levnější co se týče poplatků a nejsou zavázané k nějakým minimálním investicím.

Jako začínající investor bys mohl mít z ETF velký užitek, protože ti pomohou diverzifikovat tvé investice bez nutnosti kupovat stovky jednotlivých akcií. Výhoda je, že si můžeš vybrat ETF zaměřené na různé sektory, regiony nebo i témata (např. obnovitelné zdroje, technologie a tak).

Nevýhody? No, trhy můžou být dost volatilní, takže tvé investice se můžou v krátkém čase hodně měnit. A pasivní příjem? Záleží na tom, jaké ETF si vybereš. Některé vyplácejí dividendy, což může být fajn pro pravidelný příjem.

Jak začít? Otevři si účet u brokera, který nabízí ETF. Pak si udělej průzkum a zjisti, které ETF tě zajímají. Když už víš, co chceš, můžeš začít s menší částkou a postupně přidávat.

Specialní znalosti nejsou nutné, ale je dobré mít základní přehled o trhu a o tom, jak investice fungují. Co se týče typu ETF – akciové nebo dluhopisové záleží na tvé strategii a rizikovém profilu. Ale obecně platí, že akciová ETF mají větší potenciál pro růst (a riziko), zatímco dluhopisové ETF jsou stabilnější.

Když trh spadne, většina ETF to odnese s ním, takže je dobré mít plán, jak reagovat na poklesy. Celkově říkám – pokud tě to zajímá a jsi ochotný se učit, tak do toho jdi. Může to být fajn způsob, jak si budovat portfólio.

262 slov
2.6 minut čtení
3. 10. 2024
Matěj Ševčík
Matěj Ševčík

ETF, což je zkratka pro Exchange Traded Fund, je vlastně takový investiční fond, který se obchoduje na burze jako akcie. Rozdíl mezi ETF a klasickým podílovým fondem je v tom, že ETF můžeš kupovat a prodávat kdykoli během obchodního dne, zatímco podílové fondy se obchodují jen na konci dne za cenu, která se vypočítá na základě hodnoty aktiv v fondu.

Pro začínající investory jsou ETF fajn volba, protože nabízejí diverzifikaci bez nutnosti kupovat jednotlivé akcie. Můžeš investovat do celého trhu nebo do specifických sektorů, což ti pomůže rozložit riziko. Výhoda taky je, že mají obvykle nižší poplatky než tradiční podílové fondy.

Co se týče začátku, potřebuješ si otevřít investiční účet u brokera. Žádné speciální znalosti nejsou potřeba, ale základní přehled o trhu a strategii investování se hodí. Doporučuju začít s akciovými ETF, protože nabízejí dobrý potenciál růstu. Dluhopisové ETF jsou bezpečnější, ale výnosy bývají nižší.

Pokud trh klesne, tvoje ETF taky ztratí na hodnotě, ale to je normální součást investování. Co se pasivního příjmu týče, některá ETF vyplácejí dividendy, což může být příjemné, ale většinou to není hlavní důvod pro investice.

Takže shrnuto: ETF jsou skvělý způsob jak začít investovat, stačí mít účet u brokera a trochu se orientovat v tom co chceš koupit.

200 slov
2 minut čtení
14. 9. 2024
Stanislav Matoušek
Stanislav Matoušek