Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší investovat do akcií?

Kdy je nejlepší investovat do akcií?

Zajímalo by mě, kdy je vlastně nejlepší investovat do akcií. Slyšel jsem spoustu různých názorů, ale nikdy jsem si nebyl úplně jistý, kdy je ten pravý čas. Je to o tom sledovat trendy na trhu, nebo se spíš řídit nějakými ekonomickými ukazateli? Je lepší investovat, když trh klesá, nebo naopak, když roste? A co faktory jako sezónnost – mají vůbec nějaký vliv na akciové trhy? Dále mě zajímá, jestli jsou lepší určité měsíce nebo čtvrtletí pro vstup do akciového trhu. Co třeba to klasické pravidlo, že leden bývá dobrým měsícem pro investice? Jak se na to díváte vy? Když se objevují zprávy o možných recesích nebo změnách úrokových sazeb, má to také vliv na rozhodování o investicích do akcií? Rád bych věděl, jestli existují nějaké konkrétní strategie nebo tipy, které byste doporučili pro vhodný čas k investování. Je v tom všem hodně nejistoty a tak bych ocenil jakékoli rady ohledně načasování investic do akcií.

154 slov
1.5 minut čtení
8. 8. 2024
Milan Vlček
Milan Vlček

Kdy investovat do akcií? To je věčné téma. Mnoho lidí říká, že nejlepší je investovat, když trh klesá, protože můžeš koupit levněji. Na druhou stranu, když trh roste, tak se to taky může zdát jako dobrý čas, protože si říkáš, že trend bude pokračovat. Sezónnost má určitě nějaký vliv, třeba ten leden, kdy hodně investorů nakupuje – ale není to pravidlo. Ekonomické ukazatele jako úrokový sazby a zprávy o recesích bys měl sledovat, mají to na trh dost velký vliv. Taky je dobrý mít plán a neinvestovat na základě emocí nebo aktuálních trendů. Mnoho lidí doporučuje pravidelně investovat nějakou částku bez ohledu na to, co zrovna trh dělá – takzvané průměrování nákladů. Celkově platí, že načasování trhu je dost obtížný a lepší je mít dlouhodobou strategii.

126 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2025
Aleš Jirka
Aleš Jirka

Investování do akcií je fakt o hodně věcech. Hodně lidí říká, že nejlepší je investovat, když trh klesá – to si říkají investoři, co chtěj kupovat „za levno“. Na druhou stranu, když trh roste, můžeš mít pocit, že ti ujíždí vlak. Pak se hodně mluví o tom, že je dobré sledovat ekonomické ukazatele, jako jsou úrokové sazby nebo inflace. Když se blíží recese, tak většina lidí váhá a radši drží peníze bokem.

Sezónnost taky hraje roli. Třeba leden bývá často dobrý měsíc pro investice, ale to není pravidlo. Každý rok se může něco jiného dít. Čtvrtletní výsledky firem mohou vyvolat různé reakce na trhu – po zveřejnění výsledků může akcie poskočit nebo spadnout.

Osobně bych doporučil investovat pravidelně – třeba měsíčně, bez ohledu na to, jestli trh roste, nebo klesá. Rozložíš si tím riziko a vyhneš se spekulacím. A hlavně je dobrý mít nějakou strategii a neinvestovat na základě emocí nebo krátkodobých zpráv.

151 slov
1.5 minut čtení
1. 2. 2025
Jan Sedláček
Jan Sedláček