Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do NFT a co si mám pohlídat?

Jak začít investovat do NFT a co si mám pohlídat?

Zajímám se o investice, ale NFT mi připadá jako úplně jiný svět. V poslední době se hodně mluví o digitálním umění a kolekcích, které se prodávají za astronomické částky, a já bych chtěl vědět, jak s tím začít. Jaké jsou základní kroky, které bych měl udělat, abych se mohl do tohoto světa ponořit? Mám si vytvořit nějakou peněženku na kryptoměny nebo si rovnou zajistit nějaké konkrétní platformy, kde se NFT prodávají? Také mě zajímá, co všechno bych měl mít na paměti. Například, jak mohu rozpoznat kvalitní NFT od těch, které jsou jen nafouknuté bubliny? Existují nějaké tipy nebo triky, jak vyhnout podvodům, které se v tomto prostoru objevují? Nebo jak zjistit, zda má nějaký token skutečně hodnotu? Určitě bych rád věděl i to, jestli jsou nějaké konkrétní projekty, které byste doporučili pro nováčky. A co cena? Jak moc bych měl počítat s tím, že investice do NFT mohou být riskantní? Je dobrý nápad investovat do různých typů NFT nebo se držet jen jednoho žánru? Cokoli z vašich zkušeností nebo doporučení by mi opravdu pomohlo. Díky!

175 slov
1.8 minut čtení
11. 6. 2024
Dana Kubíková
Dana Kubíková

Investování do NFT může být docela zábavné, ale je to taky hodně riskantní. Začni tím, že si vytvoříš peněženku na kryptoměny jako MetaMask, protože ji budeš potřebovat pro nákup NFT. Pak si vyber nějakou platformu, třeba OpenSea nebo Rarible, kde se NFT prodávají. Důležitý je dělat si průzkum – zjisti, která díla nebo umělci mají dobrou reputaci a jak hodnotu svých tokenů udržují nebo zvyšují.

Měj na paměti, že spousta projektů může být jen nafouknuté bubliny, takže se zaměř na komunitu a sledovanost. Pokud něco vypadá moc dobře na to, aby to byla pravda, asi to tak bude. Podvodníci v tomto prostoru jsou dost šikovní, takže si dej pozor na phishingové odkazy nebo podezřelé nabídky.

Pokud jde o různé typy NFT, není špatný nápad diversifikovat portfólio – můžeš investovat do digitálního umění, herních předmětů nebo i hudby. A ohledně ceny – počítej s tím, že investice do NFT mohou být hodně volatilní. Neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

Pro nováčky je dobrý začít s menšími částkami a postupně se učit. Sleduj trendy a buď v obraze. Hlavně nic neuspěchej a nechoď do toho po hlavě.

184 slov
1.8 minut čtení
22. 1. 2025
Zuzana Strnadová
Zuzana Strnadová

Takže, investice do NFT může být fakt zajímavá, ale je tam pár věcí, co bys měl mít na paměti. Začni tím, že si vytvoříš kryptopeněženku, třeba Metamask nebo něco podobného. Pak už budeš potřebovat nějaké ethery, protože většina NFT se obchoduje na Ethereum blockchainu. Zaregistruj se na platformách jako OpenSea nebo Rarible, tam je spousta projektů a umělců.

Jo a hlavně si dej pozor na kvalitu NFT. Zkoumej umělce – jestli už něco prodali a co o nich říká komunita. Taky se vyhýbej projektům s velkým hype bez reálného obsahu. Podívej se na roadmapy projektů a jejich tým, jestli mají nějakou historii.

Ohledně podvodů, buď opatrný na phishingové odkazy a vždycky kontroluj adresy webů. A s cenou to může být dost riskantní, takže nedávej do toho víc, než si můžeš dovolit ztratit. Někdo radí diversifikovat do různých typů NFT, jiní zase říkají soustředit se na jeden žánr – záleží to na tobě.

Co se projektů týče, zkus sledovat ty, co jsou nově vzniklé a mají solidní komunitu. Ale pamatuj, vždycky je to o tom, že si musíš udělat vlastní průzkum. Tak hodně štěstí!

181 slov
1.8 minut čtení
29. 11. 2024
Rudolf Blažek
Rudolf Blažek