Charts.cz/Fórum/Jaké jsou výnosy z akcií ve srovnání s kryptoměnami?

Jaké jsou výnosy z akcií ve srovnání s kryptoměnami?

Zajímalo by mě, jak si vedou akcie v porovnání s kryptoměnami, pokud jde o výnosy. Slyšel jsem, že akcie dlouhodobě nabízejí stabilní zisk a že historicky mají tendenci růst s ekonomikou, ale na druhou stranu kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum zažily v posledních letech obrovské výkyvy a někteří lidé na nich vydělali ohromné částky během krátkých období. Jak to vlastně je? Co třeba průměrné roční výnosy akcií versus ty z kryptoměn? Jsou rizika spojená s investicemi do kryptoměn tak vysoká, nebo se dá říct, že i akcie mají své nebezpečné momenty? Jak se dají porovnat tyto dva typy investic z hlediska volatility a návratnosti? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní příklady úspěšných nebo neúspěšných investic, které by mohly ilustrovat rozdíly mezi těmito dvěma možnostmi. Mám pocit, že se hodně mluví o kryptoměnách jako o alternativním investičním kanálu, ale zda má smysl mít v portfoliu jak akcie, tak kryptoměny? Jak to vidíte vy? Jaké zkušenosti máte s investováním do těchto dvou oblastí?

163 slov
1.6 minut čtení
12. 11. 2022
Lenka Brychtová
Lenka Brychtová

No, tak akcie a kryptoměny jsou fakt odlišný světy, co se týká výnosů a rizik. Akcie historicky nabízejí průměrný roční výnos kolem 7-10 %, což je docela solidní, zvlášť když se to vezme v úvahu inflace. Mnoho lidí na akciích vydělalo, protože ty firmy většinou rostou s ekonomikou, takže to má nějakou stabilitu.

Na druhou stranu kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum – ty tu mají výnosy neuvěřitelný, ale samozřejmě i ta volatilita je šílená. Třeba Bitcoin v roce 2020 zažil obrovský skok, ale pak zase propady o desítky procent. Někdo na tom vydělal balík peněz během pár měsíců, jiný zase přišel o všechno během noci. Takže je to fakt risky.

Když srovnáš rizika, akcie taky mají svoje nebezpečné momenty, hlavně v recesích nebo když nějaká firma zklame očekávání. Ale celkově ta volatilita kryptoměn je mnohem vyšší. Možná by stálo za to mít v portfoliu jak akcie, tak kryptoměny, aby ses pokusil o diversifikaci.

Mám známýho, co investoval do Netflixu a teď má pěkný zisky, a pak znám dalšího, kdo dal prachy do Dogecoinu, a teď neví, jestli prodat nebo čekat. Takže příklady úspěšných i neúspěšných investic jsou jasné. Nakonec je to o tom, jak moc jsi ochotný riskovat a kolik informací máš o těch investicích.

203 slov
2 minut čtení
1. 8. 2024
Helena Lišková
Helena Lišková

Výnosy z akcií a kryptoměn se dost liší. Akcie historicky rostou průměrně kolem 7-10 % ročně, což je fajn, pokud chceš stabilní a dlouhodobý růst. Na druhou stranu kryptoměny, jako Bitcoin nebo Ethereum, mají naprosto crazy výkyvy. Můžeš vydělat 100 % za měsíc, ale taky můžeš ztratit všechno během pár dní. Volatilita u kryptoměn je obrovská, což znamená větší riziko, ale i potenciálně vyšší výnosy. Akcie mají taky svoje rizika, ale jsou obecně stabilnější a lépe regulovaný trh. Mám třeba kamaráda, co investoval do Tesly a v roce 2020 na tom udělal slušný prachy, ale jiný známý vrazil peníze do Dogecoinu a pak litoval. Takže jo, kombinování akcií a kryptoměn může být dobrý nápad pro diverzifikaci portfolia. Každopádně je dobrý si před investováním něco nastudovat a být připraven na to, že s vysokým výnosem může přijít i velké riziko.

139 slov
1.4 minut čtení
16. 9. 2024
Zuzana Marková
Zuzana Marková