Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do ETF a jak fungují?

Jak začít investovat do ETF a jak fungují?

Zajímám se o investice a slyšel jsem, že ETF jsou skvělou možností pro začátečníky. Ale jak vlastně začít investovat do těchto fondů? Co všechno potřebuji vědět, než se do toho pustím? Mám pocit, že je toho spousta, co bych měl mít na paměti, jako třeba, co to vlastně ETF je, jaké mají výhody oproti jiným typům investic, a jestli jsou nějaká rizika, na která bych si měl dát pozor. Zajímá mě také, jak probíhá nákup ETF – musím mít nějakého makléře nebo to jde přes internet? A co poplatky? Jak moc to ovlivňuje moje zisky? A co strategie – existují nějaké doporučené přístupy k investování do ETF, když chci budovat pasivní příjem? Jaké jsou nejpopulárnější ETF v současnosti a jak si vybrat to pravé pro mě? Děkuji za každou radu a tipy k tomu, jak se rychle zorientovat ve světě ETF!

141 slov
1.4 minut čtení
28. 5. 2024
Jiří Cibulka
Jiří Cibulka

Investování do ETF může být super cesta, jak začít. Takže co to vlastně ETF je? Je to fond, který se obchoduje na burze a sleduje výkon nějakého indexu, jako je třeba S&P 500. Můžeš si představit ETF jako koš akcií nebo jiných aktiv, což ti dává diversifikaci bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie.

Pokud chceš začít investovat, prvním krokem je otevření brokerského účtu. V dnešní době to jde snadno online, takže si najdi nějakou platformu, která ti vyhovuje. Většina brokerů má i svoje mobilní aplikace, takže můžeš obchodovat kdykoliv.

Teď k poplatkům – většina ETF má nízké náklady na správu, ale nezapomeň na poplatky za obchodování. Někteří brokeři mají nulové poplatky za obchodování s ETF, což je skvělé pro začátečníky.

Když mluvíme o strategiích, pokud chceš budovat pasivní příjem, můžeš zkusit investovat do dividendových ETF. Taky je dobrý mít dlouhodobý pohled – ideálně nesledovat trhy každý den a nepanikařit při poklesech.

Co se týče výběru konkrétního ETF, podívej se na jeho výkonnost a co vlastně sleduje. Popularitu mají například ETF jako SPDR S&P 500 nebo Vanguard Total Stock Market. Takže shrnuto: otevři účet, zjisti si o konkrétních fondech, sleduj poplatky a buď trpělivý. To je základ, co potřebuješ vědět.

194 slov
1.9 minut čtení
30. 1. 2025
Roman Čermák
Roman Čermák

Investování do ETF je fakt dobrý způsob, jak začít, protože to je vlastně jako koupit si malý kousek celého trhu. ETF neboli Exchange Traded Funds jsou fondy, co sledují nějaký index (třeba S&P 500) a ty je můžeš nakupovat a prodávat na burze jako akcie. Takže pokud máš účet u brokera, můžeš si ETF koupit online, což je super jednoduché.

Předtím, než začněš, je dobrý vědět, že ETF mají spoustu výhod - jsou diversifikované, což znamená, že investuješ do víc firem najednou a tím snižuješ riziko. Ale jako všechno, i tady jsou rizika – hodnoty ETF mohou kolísat a pokud trh klesne, klesne i tvoje investice.

Co se týká poplatků, tak ty se liší. Některé ETF mají nízké náklady na správu, ale nezapomeň se podívat na poplatky brokera za obchodování. Ty ti můžou dost snížit zisk.

Co se strategií týče, pro pasivní příjem se hodně doporučuje investovat do ETF zaměřených na dividendy nebo do indexových fondů. Populární ETF jako SPY nebo VOO jsou často vyhledávané mezi investory.

Když vybíráš ETF, podívej se na jeho výkonnost, poplatky a co vlastně sleduje. Nezapomeň taky na to, že bys měl mít nějakou strategii a plán ohledně toho, jak dlouho chceš investovat a kolik do toho hodláš dát. Takže v klidu zkoumej a postupuj pomalu.

208 slov
2.1 minut čtení
9. 1. 2025
Jarmila Šimková
Jarmila Šimková