Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl kontrolovat svoje investice?

Jak často bych měl kontrolovat svoje investice?

Zajímalo by mě, jak moc bych se měl věnovat sledování svých investic. Mám na mysli nejen akcie, ale také kryptoměny a případné investice do nemovitostí. Někdy mám pocit, že když to kontroluji příliš často, tak se dostávám do stresu a začínám panikařit, když se trh pohně. Na druhou stranu jsem slyšel názory, že pravidelný přehled o investicích je klíčový pro úspěšné investování a že bych měl mít přehled o tom, co se děje s mými penězi. Jak často byste tedy doporučili koukat na své portfolio? Je to týdenně, měsíčně nebo dokonce ročně? A co říkáte na situace, kdy trhy kolísají? Měl bych v takových obdobích častěji kontrolovat své investice? Zajímá mě i názor těch, kteří investují do různých oblastí – třeba do akcií versus kryptoměn. Děláte to jinak? Jak vůbec najít balanc mezi sledováním výkonu investic a zachováním klidu v těchto turbulentních časech? Děkuji za všechny tipy!

147 slov
1.5 minut čtení
27. 4. 2024
Věra Prokopová
Věra Prokopová

Záleží na tom, jaký máš investiční cíl a jak moc jsi ochotný riskovat. Pokud jsi spíše konzervativní investor, tak bych doporučil koukat spíš měsíčně. Tím si udržíš přehled, ale zároveň se vyhneš zbytečnému stresu z každodenních výkyvů. U akcií je to v pohodě, ale u kryptoměn to může být jinak. Tam je volatilita fakt vysoká, takže pokud investuješ víc do krypta, tak možná jednou týdně by nebylo špatné. Ale zas, pokud jsi náchylný k panice, tak se radši drž dál a koukej třeba jen jednou za měsíc.

Když trhy skáčou, to už je otázka disciplíny. Mnoho lidí se nechá unést emocemi a prodávají ve ztrátě. Je dobré mít nějakou strategii a držet se jí. Zkus si nastavit automatické upozornění na zásadní změny ve tvém portfoliu a tím si ulehčit hlavu.

A co se týče nemovitostí, tam bych doporučil kontrolovat spíš každé čtvrtletí nebo i méně často, protože to je dlouhodobější hra. Hlavní je najít balanc mezi sledováním a klidem – když víš, co děláš, tak nemusíš koukat pořád. Hlavně nezapomínej, že investice by měly být spíš o dlouhodobém růstu než o rychlých ziscích.

181 slov
1.8 minut čtení
15. 2. 2024
Jana Dušková
Jana Dušková

Záleží dost na tom, jaký máš investiční styl. Jestli jsi spíš dlouhodobý investor, tak to chceš kontrolovat třeba jednou měsíčně, abys měl přehled. Každý týden koukat na trh, to je fakt stresující a k ničemu. U kryptoměn to může být jiný, tam je ta volatilita větší, ale stejně bych se snažil držet chladnou hlavu a nepanikařit při každém pohybu ceny.

Pokud máš investice do nemovitostí, tak to zas není třeba sledovat tak často. Ty prostě rostou pomalu a stabilně, takže ideálně jednou za čtvrt roku. Když trhy kolísají, tak je dobré se spíš zaměřit na to, co děláš dál – třeba jestli máš plán, jak reagovat na pokles nebo vzestup.

Každopádně je důležitý mít nějakou strategii a dodržovat ji. Pokud víš, co chceš a proč tam ty peníze máš, tak tě kolísání tolik nerozhodí. Jde o to najít balanc mezi informovaností a klidem. Dobrý tip je nastavit si i nějaké pravidelné přehledy – třeba jednou za měsíc udělat souhrn a pak se na ten zbytek nezaměřovat.

164 slov
1.6 minut čtení
2. 8. 2024
Bohuslav Vašíček
Bohuslav Vašíček