Charts.cz/Fórum/Proč jsou NFT tak drahé?

Proč jsou NFT tak drahé?

Zdravím všechny, nedávno jsem se začal zajímat o svět digitálních aktiv a narazil jsem na termín NFT, což jsou vlastně non-fungible tokens. Teď k tomu, co mě trápí. Pochopil jsem, že tímto způsobem se prodávají různé digitální umělecké díla, hudba, videa a další obsahy. Ale pořád mi není jasné, proč jsou některé NFT tak extrémně drahé. Můžete mi někdo prosím vysvětlit, co vlastně určuje jejich cenu? Je to opravdu jen o tom, jak moc je to populární nebo trendy? Co hraje roli v tom, že něco, co je vlastně digitální a dá se snadno kopírovat, může mít cenu třeba milion dolarů? Jak se na to dívají investoři? Je to investice jako do akcií nebo něčeho jiného? A co ti umělci nebo tvůrci, mají z toho také nějaký profit nebo je to jen o spekulaci? Trochu mě děsí ta myšlenka, že někdo za něco zaplatí takové částky. Jaká je vlastně budoucnost NFT? Budou tyto ceny stoupat nebo klesat? Rád bych slyšel názory lidí, kteří se v tom orientují lépe než já.

170 slov
1.7 minut čtení
12. 10. 2023
Jaroslav Trnka
Jaroslav Trnka

Cena NFT je často určena vzácností a poptávkou. Když někdo vytvoří něco unikátního, jako je digitální obraz nebo video, a stane se to virálním, cena může šplhat do astronomických výšin. Hodně lidí to vidí jako investici, podobně jako akcie, i když trh s NFT je mnohem volatilnější. Někteří investoři doufají, že ceny porostou, a tak kupují díla od známých umělců nebo populárních tvůrců.

Další věc je psychologie sběratelství. Lidé rádi vlastní něco unikátního a prestižního, což zvyšuje hodnotu těchto digitálních tokenů. A co se týče umělců? Ti často dostanou procento z prodeje, což může být skvělý způsob, jak monetizovat jejich práci. Ale jo, hodně z toho je spekulace, takže riskuješ peníze. Budoucnost NFT je nejasná – někteří říkají, že ceny mohou klesnout, jiní věří v další boom. Zkrátka, je to dost divoké a prostě se uvidí.

135 slov
1.4 minut čtení
24. 5. 2024
Filip Matoušek
Filip Matoušek

Takže, proč jsou NFT tak drahé? No, v podstatě je to jako s uměním nebo sběratelskými předměty. Cena hodně závisí na poptávce a vzácnosti. Když někdo vytvoří něco unikátního, co se líbí spoustě lidí, tak za to zaplatí víc. Ty digitální věci se sice dají kopírovat, ale ten originál má často svý kouzlo, prostě je to jako mít Monu Lisu místo tisku.

Investoři to vidí různě. Někteří to berou jako dlouhodobou investici, jiní spíš spekulují. Někdy to vypadá, že ceny rostou jen proto, že je to trendy a každý chce mít ten poslední "hit". Umělci z toho můžou mít slušnej profit, zvlášť když si nastaví provizi z prodeje. Ale taky je tam dost spekulace, takže budoucnost NFT je dost nejistá.

Můžou buď stoupnout, nebo spadnout. Je těžký předpovědět, co se stane. Každopádně to láká hodně lidí a třeba se to jednou ustálí na nějaké normální ceně. Zatím to ale vypadá jako divoký západ.

151 slov
1.5 minut čtení
3. 10. 2024
Zuzana Stehlíková
Zuzana Stehlíková