Charts.cz/Fórum/Jaký je nejlepší způsob, jak zvýšit výnosy z dluhopisových ETF?

Jaký je nejlepší způsob, jak zvýšit výnosy z dluhopisových ETF?

Přemýšlím o investování do dluhopisových ETF, ale jsem trochu zmatený, jak vlastně zvýšit jejich výnosy. Mám na mysli, co všechno bych měl brát v úvahu – jako například typy dluhopisů, které vybrat, nebo jestli se vyplatí investovat do různých sektorů. Uvažoval jsem o tom, zda je lepší investovat do ETF s vyššími náklady na správu, pokud nabízejí lepší výnosy, nebo se soustředit spíš na nízkonákladové varianty. Zajímalo by mě také, jaké faktory ovlivňují výnosy těchto ETF a zda by mělo smysl sledovat úrokové sazby a ekonomické ukazatele. Myslíte si, že by bylo rozumné diversifikovat portfolio s různými ETF zaměřenými na státní a korporátní dluhopisy? A co třeba zahraniční trhy? Má někdo zkušenosti s tím, jak se dají optimalizovat výnosy v rámci těchto fondů? Rád bych slyšel vaše názory a tipy, protože chci investovat rozumně a nepropásnout příležitost. Jaké strategie nebo přístupy byste doporučili pro maximální výnos z dluhopisových ETF?

149 slov
1.5 minut čtení
2. 2. 2024
Jindřiška Holušová
Jindřiška Holušová

Zvýšení výnosů z dluhopisových ETF může být trochu složitější, ale tady je pár tipů, co zvážit. Určitě se zaměř na typy dluhopisů – státní versus korporátní, to může dost ovlivnit výnos. Korporátní dluhopisy mají obvykle vyšší výnosy, ale i větší riziko. Pak je dobré diversifikovat – mít v portfoliu jak státní, tak korporátní dluhopisy a klidně i zahraniční trhy. Při výběru ETF sleduj náklady na správu, nízkonákladové fondy jsou často lepší volba, ale pokud najdeš fond s vyššími náklady, co má fakt skvělé výnosy a historické výsledky, může to mít smysl. No a rozhodně sleduj úrokové sazby – ty mají přímý vliv na ceny dluhopisů. Ekonomické ukazatele taky hrají roli, takže buď v obraze. Optimalizace výnosů může být o kombinaci různých sektorů a regionů, takže není na škodu experimentovat. Hlavně si dej pozor na riziko a vyváženost. Investování do dluhopisových ETF může být fajn, když víš, co děláš.

148 slov
1.5 minut čtení
24. 11. 2024
Božena Sýkorová
Božena Sýkorová

Zvýšení výnosů z dluhopisových ETF může být trochu oříšek, ale pár tipů tu mám. První věc, co zvážit, je typ dluhopisů, do kterých investuješ. Korporátní dluhopisy mívají vyšší výnosy než státní, ale větší riziko. Takže pokud zvládneš trochu riskovat, zkus mixovat korporátní a státní ETF. S diversifikací to jde ruku v ruce – zahraniční trhy můžou přinést zajímavé příležitosti, ale sleduj měnové riziko.

Co se týče nákladů na správu, nízkonákladové ETF jsou obecně lepší, ale pokud má to dražší ETF opravdu dobrou strategii a historicky vyšší výnosy, může to stát za úvahu. Sledování úrokových sazeb a ekonomických ukazatelů je taky důležité – když úrokovky rostou, ceny dluhopisů klesají. Takže v takových obdobích můžeš chtít být opatrnější.

Celkově doporučuji mít v portfoliu mix různých typů dluhopisů a sledovat trh. Můžeš zkoušet různé strategie, ale nezapomeň na dlouhodobý horizont, ale měj radši jasný plán na úpravy podle trhu.

145 slov
1.5 minut čtení
4. 12. 2024
Lenka Brychtová
Lenka Brychtová