Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší dluhopisy na pasivní příjem?

Jaké jsou nejlepší dluhopisy na pasivní příjem?

Zajímalo by mě, jaké dluhopisy by byly nejlepší volbou pro pasivní příjem. Slyšel jsem, že některé dluhopisy mohou nabídnout stabilní výnosy, ale nevím, kde začít hledat nebo jaký typ dluhopisů je pro tento účel ideální. Hlavně bych chtěl vědět, jestli jsou lepší státní dluhopisy nebo korporátní, a jestli je dobré podívat se také na municipální dluhopisy. Jakou výši výnosu mohu očekávat a jaký je vlastně rozdíl mezi jednotlivými typy? A co riziko? Mám se bát toho, že bych mohl přijít o peníze, nebo jsou nějaké způsoby, jak to riziko snížit? Zajímá mě také, jestli se vyplatí investovat do dluhopisů jako dlouhodobá strategie pro zajištění pasivního příjmu. Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při výběru konkrétních dluhopisů? Děkuji za každou radu alebo tip na to, jak efektivně investovat do dluhopisů a zajistit si tím stabilní příjem.

136 slov
1.4 minut čtení
17. 5. 2024
Kamila Zachová
Kamila Zachová

Když hledáš nejlepší dluhopisy na pasivní příjem, tak to záleží na tvých cílech a toleranci k riziku. Státní dluhopisy jsou obvykle považovány za bezpečnější, což znamená, že sice můžeš dostat nižší výnos, ale je menší šance, že o peníze přijdeš. Korporátní dluhopisy zase nabízejí vyšší výnosy, ale nesou větší riziko – pokud se firmě nedaří, můžeš přijít o část investice. Municipální dluhopisy jsou fajn, protože často mají daňové výhody a stabilní příjem, což zase láká hodně investorů.

S výnosem to bývá tak, že u státních můžeš počítat s jednociferným číslem, zatímco u korporátních se běžně pohybuješ kolem 4-7%. Ale to fakt záleží na konkrétním dluhopisu a době splatnosti. Co se týče rizika, fakt doporučuji diversifikaci – investuj do vícero dluhopisů od různých emitentů.

Pokud plánuješ investovat dlouhodobě, tak dluhopisy můžou být solidní volba pro stabilní příjem. Sleduj úrokové sazby a makroekonomické faktory, aby ses vyhnul špatným rozhodnutím. Na závěr – popřemýšlej o fondech zaměřených na dluhopisy, pokud chceš mít méně starostí s výběrem jednotlivých papírů.

163 slov
1.6 minut čtení
2. 8. 2024
Simona Říhová
Simona Říhová

Když se bavíme o dluhopisech na pasivní příjem, tak státní dluhopisy jsou obvykle považované za bezpečnější volbu. Mají nižší výnos, ale zase menší riziko. Korporátní dluhopisy můžou nabídnout vyšší úrokové sazby, ale tam už se dostáváme do většího rizika, protože záleží na solventnosti firmy. Municipalní dluhopisy jsou fajn, pokud chceš třeba daňové výhody, ale taky to chce zohlednit jejich stabilitu. Co se výnosu týče, obecně můžeš očekávat od státních kolem 1-3% a od korporátních třeba 3-6%, ale je to dost individuální. Při výběru konkrétních dluhopisů koukej na kreditní hodnocení emitenta a celkovou ekonomickou situaci. Rychlý tip – diverzifikuj. Nemusíš mít všechno v jednom typu dluhopisů. A ohledně rizika – vždycky je tam nějaké riziko, ale kvalitní výběr a rozložení portfolia ti ho může dost snížit. Jo a dlouhodobě to může být dobrý způsob, jak si zajistit stabilní příjem, když máš trpělivost.

141 slov
1.4 minut čtení
11. 4. 2024
Vladimíra Kubíčková
Vladimíra Kubíčková