Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, které dividendové ETF mají nejlepší výnos?

Jak zjistím, které dividendové ETF mají nejlepší výnos?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem vlastně zjistit, která dividendová ETF by měla nejlepší výnos. Je spousta různých zdrojů a příspěvků, ale já nevím, na co se zaměřit. Je dobré se dívat na historické výnosy, nebo je to zavádějící? Jak důležité jsou při výběru dividendových ETF třeba náklady na správu a další poplatky? Zaujal mě také termín dividendový výnos, ale jak ho přesně spočítat a porovnat mezi různými ETF? A co další faktory jako stabilita dividend, růst dividend v minulosti nebo třeba celkové hodnocení fondu? Pokud máte tipy na konkrétní weby nebo nástroje, kde se tyto informace dají najít, byl bych moc vděčný. Jaký je váš názor na tohle téma a co byste doporučili začátečníkům jako jsem já? Díky moc za jakékoli rady!

124 slov
1.2 minut čtení
25. 10. 2024
Vladimíra Ševčíková
Vladimíra Ševčíková

Dividendy ETF jsou super způsob, jak investovat, ale je dobrý se kouknout na víc věcí než jen historický výnos. První věc, co bys měl zkontrolovat, je dividendový výnos, což vlastně znamená jakou částku dostaneš za to, že máš akcie toho ETF. Většinou to najdeš v detailu fondu. Ale pozor, vysoký výnos může znamenat vyšší riziko.

Pak je důležitý koukat na náklady na správu. Čím nižší poplatky, tím víc ti zůstane, takže se vyplatí porovnat různé ETF. Historické výnosy ti můžou dát představu o výkonu, ale nejsou zárukou budoucnosti. U dividend je taky dobrý zkoumat stabilitu – jestli firma pravidelně vyplácí dividendu a jak moc ji zvyšuje.

Můžeš třeba zkusit stránky jako Yahoo Finance nebo Morningstar, kde najdeš hodnocení a další relevantní info o fondech. Pro začátečníka bych doporučil sledovat i diskuse na fórech nebo Redditu, kde se lidé dělí o zkušenosti s konkrétními ETF. Drž se toho a hodně štěstí s investováním!

152 slov
1.5 minut čtení
12. 8. 2024
Štěpán Skála
Štěpán Skála

Takže, pokud chceš najít nejlepší dividendový ETF, první věc, co bys měl udělat, je podívat se na historické výnosy, ale nezapomeň, že minulost není zárukou budoucích výkonů. Zohledni dividendový výnos, což je roční dividenda dělená cenou ETF. To ti dá jasnou představu o tom, kolik dostaneš zpět. Názor na náklady na správu je taky důležitej – nižší poplatky znamenají víc peněz pro tebe. Zkus se dívat i na stabilitu dividend a jejich růst v minulosti; to může být ukazatel, jak si firma vede a jestli to bude pokračovat i do budoucna.

Co se týče zdrojů, doporučuji weby jako Morningstar nebo Yahoo Finance, kde můžeš najít hodnocení a porovnání ETF. Taky koukni na faktory jako volatilita a celkové hodnocení fondu. Pokud jsi začátečník, můžeš začít s „dividend aristocrats“ – to jsou společnosti, které zvyšují dividendy už 25 let nebo víc. To ti dává určitou míru jistoty.

Hlavně si dej pozor na diverzifikaci a nespoléhej jen na jeden fond. Držím palce!

159 slov
1.6 minut čtení
8. 7. 2024
Barbora Švábová
Barbora Švábová