Charts.cz/Fórum/Jak investovat do zlata bez velkých nákladů?

Jak investovat do zlata bez velkých nákladů?

Zajímalo by mě, jak se dá investovat do zlata, aniž bych musel mít příliš velké výdaje. Vím, že zlato je tradiční investice a spousta lidí to považuje za bezpečný přístav, ale obavy z vysokých nákladů mě trochu odrazují. Existují nějaké možnosti, které by byly relativně dostupné? Jaké jsou způsoby, jak získat zlato bez nutnosti kupovat fyzické cihly nebo mince? Když se podívám na různé platformy a investiční produkty, tak se v tom docela ztrácím. Například slyšel jsem o zlatu na burze nebo o ETF fondech zaměřených na zlato. Jak to vlastně funguje? Je to levnější alternativa? A co třeba nějaké alternativní způsoby jako kolektivní investování nebo crowdfundingové platformy zaměřené na zlato? Je to něco, co by bylo rozumné zvažovat? Hledám tipy nebo zkušenosti ostatních, protože bych rád diversifikoval své portfolio a zlato mě láká jako stabilní prvek. Jaké máte názory a rady ohledně investování do zlata s ohledem na náklady?

150 slov
1.5 minut čtení
6. 12. 2021
Veronika Němcová
Veronika Němcová

Investování do zlata nemusí být nutně drahé, existuje spousta možností, jak se do toho pustit bez nutnosti kupovat fyzické zlato. Jedna z nejpopulárnějších alternativ jsou ETF fondy zaměřené na zlato. Tyto fondy vlastně investují do zlata nebo zlato zastupují a ty můžeš koupit jako akcie na burze. Tím se vyhneš nákladům na skladování a pojištění.

Další možností je investice do zlatých certifikátů, což je vlastně potvrzení o vlastnictví zlata, které je uloženo někde jinde. Ty se zase nemusíš starat o fyzické zlato.

Co se týče kolektivního investování nebo crowdfundingových projektů, občas se objeví platformy, které umožňují investice do zlata ve sdílené podobě, ale tady si dej pozor na poplatky a důvěryhodnost.

Pokud chceš začít s menšími částkami, tak si můžeš vybrat i zlaté mince nebo šperky, ale to už pak může mít nahranější náklady. Zkrátka, ETF a certifikáty jsou asi nejlepší způsob, jak investovat do zlata bez velkých nákladů.

150 slov
1.5 minut čtení
24. 8. 2022
Vojtěch Vaculík
Vojtěch Vaculík

Pokud chceš investovat do zlata bez velkých nákladů, tak určitě zvaž ETF nebo fondy zaměřené na zlato. Tyto produkty ti umožní mít expozici na zlato bez nutnosti kupovat fyzické cihly nebo mince. Místo toho prostě koupíš podíly ve fondu, který vlastní zlato nebo zlaté akcie. Je to často levnější alternativa, protože se vyhneš nákladům na skladování a pojištění.

Další možností jsou platformy pro kolektivní investování nebo crowdfunding, ale tam je to rizikovější a nemusíš mít tolik kontroly nad investicí. U těchto platforem si dej pozor na poplatky a celkovou důvěryhodnost. Taky můžeš zkusit nakupovat zlaté šperky, pokud ti to přijde jako zajímavá varianta, ale to už je něco jiného.

Celkově je dobrý nápad diversifikovat portfolio a zlato bývá považováno za stabilní prvek, hlavně v nejistých časech. Takže určitě si zjisti informace o ETF nebo fondech a porovnej náklady. To by mohlo být pro tebe ta nejlepší cesta.

147 slov
1.5 minut čtení
13. 11. 2021
Zdeněk Mareš
Zdeněk Mareš