Charts.cz/Fórum/Jaké procento akcií a dluhopisů by mělo být v mém portfoliu?

Jaké procento akcií a dluhopisů by mělo být v mém portfoliu?

Zajímalo by mě, jak si správně nastavit poměr akcií a dluhopisů ve svém investičním portfoliu. Jsem si vědomý, že každému vyhovuje něco jiného, ale jaké jsou obecné doporučení pro začátečníky? Měl bych investovat více do akcií, pokud hledám vyšší výnosy, nebo je lepší mít větší podíl dluhopisů pro stabilitu? Jaké procento byste doporučili pro mladého investora, který má ještě čas na to, aby riskoval? A co když už jsem blízko penze – měl bych se zaměřit spíš na bezpečnější dluhopisy? Jak to vidíte s rozdělením v portfoliu v současných podmínkách na trhu? Mám pocit, že téma diverzifikace je dost důležité a zajímalo by mě, jaké procento akcií a dluhopisů byste doporučili na základě vlastních zkušeností. Díky všem za rady!

119 slov
1.2 minut čtení
5. 12. 2024
Dominik Vojtěch
Dominik Vojtěch

Když řešíš poměr akcií a dluhopisů, tak většinou se doporučuje řídit se tím, kolik ti je a jaký máš cíl. Mladí investoři, co mají čas, můžou zkusit třeba 80% akcií a 20% dluhopisů. Akcie jsou rizikovější, ale potenciální výnosy jsou vyšší, což je fajn pro dlouhodobý růst. Naopak, když jsi blíž k důchodu, tak bys měl uvažovat o něčem jako 50% akcie a 50% dluhopisy nebo dokonce víc dluhopisů, třeba 70% dluhopisy. To ti dá větší stabilitu. A určitě nezapomínej na diversifikaci, můžeš mít akcie z různých sektorů a dluhopisy různých splatností. Dneska je taky dobrý si dávat pozor na úrokové sazby a inflaci, protože to může ovlivnit výnosy. Takže v klidu experimentuj a sleduj, co ti vyhovuje.

118 slov
1.2 minut čtení
2. 12. 2024
Aleš Vyskočil
Aleš Vyskočil

Když jde o rozdělení portfolia mezi akcie a dluhopisy, tak se to fakt dost liší podle toho, jaký máš cíl a jak moc jsi ochotnej riskovat. Pro mladý investory, co mají ještě spoustu času, se často doporučuje tak nějak 70 až 90 % v akciích, protože tam jsou větší výnosy. Ale zase, musíš se taky připravit na to, že akcie můžou hodně kolísat. Takže pokud jsi v začátcích a chceš víc růst, tak klidně víc akcií.

Když už jsi blízko penze, tak je lepší mít víc dluhopisů – třeba kolem 60 % dluhopisů a 40 % akcií. Tím si zajistíš stabilitu a nějaký ten pravidelný příjem. V dnešní době, kdy je trh docela rozhádaný, možná dávej pozor na to, jaké konkrétní dluhopisy kupuješ a tak, aby byly aspoň trochu bezpečný.

Diverzifikace je fakt důležitá – neměj všechno v jedný oblasti. Můžeš třeba přidat i nějaké alternativní investice nebo ETF. Hlavně si to nastavení testuj postupně a sleduj, jak ti to funguje. Držím palce!

162 slov
1.6 minut čtení
16. 10. 2024
Milena Svobodová
Milena Svobodová