Charts.cz/Fórum/Jaké sektory ETF teď nejvíc rostou?

Jaké sektory ETF teď nejvíc rostou?

Zajímalo by mě, které sektory ETF momentálně zažívají největší růst? V poslední době jsem slyšel hodně o tom, jak se trhy vyvíjejí a jak některé oblasti investic vypadají slibněji než jiné. Například slyšel jsem, že technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje energie by mohly být na vzestupu, ale jak je to ve skutečnosti? Jaké jsou aktuální trendy, na co si dát pozor a které konkrétní fondy ETF by mohly být zajímavé pro investice právě teď? Mám zájem i o názory na to, jestli je lepší vsadit na rozvíjející se trhy nebo se zaměřit na stabilní sektory. Dále mě zajímá, co říkáte na výkonnost sektorů v posledních měsících a jaké faktory podle vás ovlivňují jejich růst. Je třeba sledovat nějaké specifické události nebo novinky, které by mohly mít vliv na investice do těchto ETF? Rád bych slyšel vaše zkušenosti a názory na to, kam investovat v této dynamické době.

147 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
Václav Khýr
Václav Khýr

Teď se fakt hodně mluví o sektoru technologií, hlavně kvůli umělé inteligenci a digitální transformaci. Ty ETF, co se zaměřují na tech firmy, jako je třeba XLK nebo VGT, teď celkem rostou. Zdravotnictví taky vypadá slibně, hlavně kvůli stárnutí populace a inovacím v biotechnologii. Když koukáš na obnovitelné zdroje, tak tam je trošku rozpor, protože závisí na vládních dotacích a cenách energií. Ale fondy jako ICLN nebo TAN by mohly mít potenciál. Co se týče rozvíjejících se trhů, tam můžeš narazit na větší riziko, ale i šanci na vyšší výnosy. Je dobrý sledovat inflaci, úrokový sazby a geopolitické události, to všechno může zamíchat kartami. Takže pokud chceš investovat teď, zaměř se na tech a healthcare ETF, ale buď opatrnej s rizikovějšími trhy.

122 slov
1.2 minut čtení
3. 12. 2024
Marek Procházka
Marek Procházka

No, co jsem tak zaregistroval, tak teďka hodně frčí technologie a obnovitelné zdroje. Všichni mluví o AI, kybernetické bezpečnosti a tak, takže ETF jako ARKK nebo nějaký fond na solární energii by mohly být zajímavý. Zdravotnictví taky není špatný, hlavně biotech jsou v kurzu. Rozvíjející se trhy si myslím, že jsou riskantní, ale někde tam může být velký potenciál. Třeba ETF zaměřený na Asii by mohlo být fajn, ale pozor na volatilitu. V posledních měsících jsme viděli hodně pohybů kvůli inflaci a úrokovým sazbám, což taky může dost ovlivnit výkonnost sektorů. Sledujte zprávy o legislativě a investicích do zelených technologií, to má velký vliv. Takže pokud máte odvahu a trpělivost, jděte do tech a obnovitelka, ale s rozumem.

118 slov
1.2 minut čtení
2. 12. 2024
Václav Nečas
Václav Nečas