Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejčastější chyby při investování do nemovitostí?

Jaké jsou nejčastější chyby při investování do nemovitostí?

Nedávno jsem začal zvažovat investice do nemovitostí, ale čím víc se o tom dozvídám, tím víc si uvědomuji, jak moc je důležité se vyhnout určitým chybám. Zajímalo by mě, jaké jsou ty nejčastější chyby, které lidé dělají, když investují do nemovitostí? Myslím tím nejenom ty finanční, ale i strategické a psychologické aspekty. Například, slyšel jsem, že mnozí investoři podceňují náklady na údržbu a opravy. Je to pravda? Jak se vůbec dá správně odhadnout návratnost investice, když se do toho započítávají všechny možné náklady? A co třeba lokalita – kolik je vlastně důležitá a jak ji vybrat? Je lepší zaměřit se na rozvíjející se čtvrti nebo spíše na již zavedené oblasti? Co se týče financování, jaké jsou nejčastější chyby, které lidé dělají při sjednávání hypoték nebo půjček? Jak moc se liší přístup nováčků a zkušených investorů? A co takové emocionální rozhodování – jak to ovlivňuje investiční proces? Mám pocit, že při investování do nemovitostí je toho tolik, co je potřeba zvážit, a rád bych věděl, jaké konkrétní chyby se vyhýbat, aby moje investice byly úspěšné. Děkuji všem za případné rady a tipy!

181 slov
1.8 minut čtení
16. 7. 2023
Oldřich Charvát
Oldřich Charvát

Při investování do nemovitostí je fakt spousta věcí, co se dají pokazit. Hlavně lidi hodně podceňujou náklady na údržbu a opravy. To nejsou jen nějaký drobnosti, ale ty náklady se můžou rychle nasčítat a zbytkový zisk je pak v háji. Důležitý je mít nějaký rezervy a počítat s tím hned od začátku.

Pak je tu lokalita – to je asi nejvíc klíčový faktor. Jestli vybíráš už zaběhnutou čtvrť nebo místo, co se teprve rozvíjí, záleží na tvých cílech. Rozvíjející se lokality můžou přinést vyšší zisky, ale taky větší riziko. S etablovanýma čtvrtěma máš větší jistotu, ale i nižší potenciál růstu.

Co se týče financování, nováčci často berou první nabídku hypotéky, kterou dostanou bez toho, aby porovnali víc možností. Úroky a podmínky se fakt liší a můžeš tak vyhodit spoustu peněz navíc. Zkušenější investoři mají obvykle lepší cit pro trh a víc si vybírají.

Emoce hrajou taky velkou roli. Můžeš se nechat unést a udělat špatný rozhodnutí prostě proto, že se ti něco líbí na první pohled. Je dobrý si udržet odstup a myslet strategicky – ne všechno, co vypadá hezky, je dobrá investice.

Celkově platí: plánuj dopředu, počítej s nečekaným a nenech se unést emocema.

191 slov
1.9 minut čtení
30. 12. 2023
Monika Němcová
Monika Němcová

Investování do nemovitostí je fakt složitý a je fakt snadný udělat chyby. Tady je pár věcí, na který si dej pozor. První je určitě podcenění nákladů na údržbu. Mnoho lidí si myslí, že když koupí nemovitost, tak je to jen o splácení hypotéky, ale pak je tu ještě pojištění, daně a opravy, které se můžou vyšplhat dost vysoko.

Další věc je lokalita. To je asi to nejdůležitější. Rozvíjející se čtvrti můžou být super, ale chce to hodně výzkumu, protože co dneska vypadá jako dobrá investice, může být za pár let propadák. Zkušenější investoři většinou vědí, jak číst trh a vybírat místa s potenciálem.

K financování – vyhnout se špatným hypotékám nebo půjčkám může ušetřit hromadu peněz. Nováčci často podepisují první nabídku, co dostanou, ale zkušený investor si dá práci s hledáním lepších podmínek.

A nakonec emocionální rozhodování – to může být zabiják. Nenech se unést tím, jak moc se ti líbí nějaká nemovitost nebo čtvrť. Drž se dat a analýz. Je toho hodně k promýšlení a fakt se vyplatí dělat důkladný průzkum.

170 slov
1.7 minut čtení
15. 3. 2024
Daniel Kuchař
Daniel Kuchař