Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nevýhody sektorových ETF?

Jaké jsou nevýhody sektorových ETF?

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně největší nevýhody investování do sektorových ETF. Spousta lidí říká, že je to skvělá cesta, jak se dostat k různým odvětvím trhu, ale já mám pocit, že by to mohlo mít i své stinné stránky. Například, co když se daný sektor úplně propadne? Jak to ovlivní moje investice? A co volatilita? Mám obavy, že by taková investice mohla být mnohem rizikovější než jednotlivé akcie. Také jsem slyšel, že sektorové ETF často neobsahují všechny firmy v daném sektoru a tím pádem mohou být vychýlené od skutečného výkonu trhu. Jak velký dopad má vlastně tento nedostatek diverzifikace? A co poplatky za správu ETF – jsou vyšší než u jiných typů investic? Ještě bych se rád zeptal na daňové dopady těchto investic. Má to nějaký vliv na zdanění, pokud mám v portfoliu sektorová ETF, nebo je to stejné jako u běžných akcií? Celkově bych chtěl znát názory ostatních investorů na to, jestli se tyto nevýhody vyplatí riskovat kvůli potenciálnímu zisku. Myslíte si, že je lepší držet se široce diverzifikovaných fondů, nebo je možné najít výhody i v těchto specifických ETF? Věřím, že vaše zkušenosti a názory mi pomohou udělat lepší rozhodnutí v této oblasti.

196 slov
2 minut čtení
24. 7. 2024
Nikola Šťastná
Nikola Šťastná

Jo, je pravda, že sektorový ETF má pár nevýhod. Když se ti sektor propadne, tak jsi v prdeli, protože to celý portfoliu dost poškodí. Volatilita je taky problém, víc než u běžných akcií, takže můžeš dost lítat nahoru a dolů. A jak říkáš, některý ETF neobsahují všechny firmy v sektoru, což může znamenat, že ti unikne dobrá příležitost nebo naopak budeš zasaženej špatným vývojem nějaké velké firmy, která ten sektor táhne dolů. Co se týče poplatků, tak často bývají vyšší než u široce diverzifikovaných fondů, takže to může sežrat zisky. A co se daní týče, tak obecně se to chová podobně jako akcie, ale záleží na konkrétních podmínkách a tvém daňovém statusu. Osobně bych byl opatrnej s těma sektorovejma ETF a spíš bych šel do těch diversifikovaných fondů, pokud nechci riskovat víc než je nezbytně nutné.

136 slov
1.4 minut čtení
3. 9. 2024
Jiří Liška
Jiří Liška

Sektorový ETF mají sice svoje výhody, ale jak říkáš, i nevýhody. Když se sektor propadne, tak to samozřejmě ovlivní investice – můžeš ztratit hodně peněz, zvlášť pokud máš velkou váhu v jednom sektoru. Volatilita je další věc, některé sektory skáčou jako blázen, což může být risky. A jak jsi zmínil, diverzifikace není vždy ideální. Mnoho sektorových ETF neobsahuje všechny firmy v daném odvětví, což může vést k tomu, že ti ujede výkon trhu a ty budeš mít horší výsledky než očekáváš. Poplatky za správu taky nejsou vždy nízké, takže na to si dej pozor, protože to může snížit tvůj zisk. Co se týče daní, tak obecně platíš daně stejně jako u běžných akcií, ale záleží na tom, jak dlouho je držíš a jakou máš daňovou situaci. Osobně bych řekl, že pokud chceš investovat do sektorových ETF, mělo by to být jen část tvého portfolia a ne všechno. Lepší je kombinovat to s široce diverzifikovanými fondy. Takže ano, můžeš na tom vydělat, ale chce to rozum a plán.

167 slov
1.7 minut čtení
25. 10. 2024
Denisa Balounová
Denisa Balounová