Jak ovlivňuje daňové přiznání moje investice do ETF?
Mám takový dotaz ohledně investic do ETF a jak to všechno funguje s daněmi. Rozhodl jsem se, že bych chtěl investovat do některých fondů ETF, protože mi přijde, že je to dobrý způsob, jak diverzifikovat své portfolio a mít přehled o investicích. Ale teď jsem se začal zamýšlet nad tím, jak vlastně ovlivňuje daňové přiznání to, co budu mít zisk nebo ztrátu z těchto investic. Co přesně musím při vyplňování daňového přiznání uvádět ohledně těchto ETF? Musím nějak zvlášť evidovat zisk a ztrátu? A co když budu mít dividendy z těchto ETF? Jak to bude s jejich zdaněním? Je pravda, že pokud prodám ETF a dosáhnu zisku, tak to musím hlásit jako příjem? Jak se to všechno počítá? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké konkrétní výhody nebo nevýhody, které by mohly vyplynout ze správného vyplnění daňového přiznání v souvislosti s těmito investicemi. Všechno mi přijde dost komplikované a nejsem si jistý, zda se vůbec vyznám ve všech těch pravidlech. Kdo by mi mohl poradit nebo doporučit nějaké zdroje, kde bych se mohl dozvědět víc o tomhle tématu? Děkuju za všechny rady.