Charts.cz/Fórum/Doporučení na dividendová ETF

Doporučení na dividendová ETF

Chtěl bych se zeptat, jestli mi můžete doporučit nějaké ETF, která se zaměřují na dividendy. V poslední době dost přemýšlím o tom, jak si zajistit nějaký pasivní příjem a slyšel jsem, že investice do dividendových ETF by mohla být dobrá cesta, jak toho dosáhnout. Zaujalo mě to, protože jsem slyšel, že některé z těchto fondů pravidelně vyplácejí zajímavé dividendy a mohly by být skvělou volbou pro dlouhodobé investice. Jaké zkušenosti máte s takovými ETF? Je lepší investovat do fondů, které mají stabilní výplaty, nebo do těch, které nabízejí vyšší výnosy, ale s větším rizikem? Jaké konkrétní fondy byste doporučili pro někoho, kdo teprve začíná a chtěl by mít rozumné portfolio? A co třeba poplatky – jsou důležité? Mám pocit, že je spousta možností a rád bych měl od vás nějaký tip nebo doporučení na ETF zaměřené na dividendy, které mají dobrou pověst a historické výsledky. Jak to vidíte vy?

149 slov
1.5 minut čtení
16. 11. 2023
Irena Štěpánová
Irena Štěpánová

Dobrý den, doporučuji se podívat na ETF jako je VYM (Vanguard High Dividend Yield ETF) nebo DVY (iShares Select Dividend ETF). Tyhle fondy mají dobrou pověst a vyplácejí pravidelné dividendy. Je fajn, že investují do stabilních společností s dlouhou historií vyplácení dividend, což může být pro začátečníka bezpečnější volba. Samozřejmě, vyšší výnosy lákají, ale bývá s tím větší riziko, takže radši jít na jistotu. Důležitý jsou taky poplatky, nízké náklady ti víc zůstanou v kapse. Zkus se zaměřit na fondy s nižšími poplatky a solidním historií. Rozhodně si udělej vlastní průzkum, ale tohle by mohlo být dobrý start.

98 slov
1 minut čtení
10. 9. 2023
Žaneta Hrdličková
Žaneta Hrdličková

Jasně, dividendový ETF jsou super volba na pasivní příjem. Něco jako Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG) je skvělý začátek, zaměřuje se na firmy, co pravidelně zvyšují dividendy. Pak je tu ještě i Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD), ten má taky solidní výnos a nižší poplatky, což je fajn. Z pohledu rizika bych začal s těmi stabilnějšími, i když vyšší výnosy z riskantnějších ETF vypadají lákavě. Poplatky rozhodně sleduj, nízké náklady ti v dlouhodobém horizontu hodně ušetří. Důležitý je také mít diverzifikovaný přístup – nevsazuj všechno na jedno ETF. Když to shrnu, VIG a SCHD jsou dobrý start, ale prozkoumej i další možnosti a zvaž, co ti sedí víc.

109 slov
1.1 minut čtení
25. 1. 2024
Milan Jedlička
Milan Jedlička