Charts.cz/Fórum/Jaké akcie s dividendami doporučujete koupit teď?

Jaké akcie s dividendami doporučujete koupit teď?

Dobrý den, chtěl bych se vás všech zeptat na váš názor ohledně investování do akcií, které vyplácejí dividendy. V poslední době jsem hodně přemýšlel o tom, jak si vytvořit nějaký pasivní příjem a akcie s dividendami mi připadají jako zajímavá cesta. Vím, že na trhu je spousta možností, ale neumím se rozhodnout, které z nich by mohly být teď nejlepší volbou. Měli byste nějaké tipy na konkrétní společnosti nebo sektory, které v současné době nabízejí solidní dividendy? Zajímalo by mě například, jestli je lepší jít do stabilních a zavedených firem nebo jestli bych měl zkusit něco novějšího a rizikovějšího. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru? Sledujete například nějaké trendy, které by mohly ovlivnit dividendy v následujících měsících? Jen bych chtěl říct, že jsem teď v investování relativně nový a rád bych se poučil od zkušenějších investorů. Díky moc za vaše rady a názory!

146 slov
1.5 minut čtení
3. 2. 2025
Renata Jahodová
Renata Jahodová

Hele, investice do dividendovejch akcií je fajn způsob, jak si udělat pasivní příjem. Doporučuju se zaměřit na stabilní firmy, co už mají historii vyplácení dividend. Třeba akcie jako Coca-Cola nebo Johnson & Johnson jsou známý tím, že pravidelně vyplácí a zvyšujou dividendy. Dále bys mohl kouknout na sektory jako utility nebo zdravotnictví, ty obvykle nejsou tolik volatilní a mají dobrou pověst v dividendových platbách.

Jestli chceš zkusit něco rizikovějšího, můžeš se podívat na tech firmy, které vyplácejí dividendy, i když tam je to víc o růstu než o stabilitě. Vždycky kontroluj payout ratio a jestli firma má nějakou strategii pro udržení dividend i v těžších časech. A nezapomeň sledovat ekonomický trendy – například inflace nebo úrokový sazby můžou ovlivnit dividendy a celkově trhy.

Takže shrnuto: jdi po stabilních firmách s dobrou historií vyplácení, zvažuj sektor a sleduj ekonomiku.

138 slov
1.4 minut čtení
7. 2. 2025
Irena Šindelářová
Irena Šindelářová

Pořádné téma, co? Dividendové akcie jsou super způsob, jak si udělat pasivní příjem. V současnosti bych se zaměřil na stabilní firmy, co už mají za sebou dlouhou historii vyplácení dividend. Například firmy jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble to dělají už léta a mají pověst solidních dividendových platitelů. Sice nejsou tak atraktivní jako některé novější společnosti, ale mají menší riziko.

Některé sektory jako farmacie, utility nebo spotřební zboží bývají stabilní a často vyplácejí pěkné dividendy. Zkoušel jsem i tech firmy, ale tam to může být vrtkavé – třeba Apple má sice skvělou dividendu, ale často investuje do růstu, takže nevím, jestli je to ideální.

Určitě se koukni na poměr dividend k zisku a na historii vyplácení dividend. Sleduj taky trendy v ekonomice – třeba inflace nebo úrokové sazby můžou ovlivnit dividendy. Vyšší úrokové sazby nemusí být pro dividendové akcie moc pozitivní.

A nakonec – nebuď na sebe moc tvrdý, pokud jsi začátečník. Postupně se uvidí, co ti sedne a co ne!

160 slov
1.6 minut čtení
31. 1. 2025
Veronika Vrbová
Veronika Vrbová