Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli je NFT pravé nebo falešné?

Jak zjistím, jestli je NFT pravé nebo falešné?

Zajímám se o NFT a poslední dobou jsem narazil na spoustu informací o tom, jak je to všechno vzrušující, ale zároveň i dost matoucí. V poslední době se objevilo spousta podvodů a falešných děl, což mě přivádí k otázce. Jak vlastně zjistit, jestli je konkrétní NFT pravé nebo jestli se jedná o nějakou napodobeninu? Mám pocit, že spousta lidí investuje do NFT, aniž by si uvědomila, co všechno musí zkontrolovat, než zaplatí nějakou částku. Je tu nějaký konkrétní postup, jak ověřit autenticitu NFT? A na co bych si měl dát pozor při nákupu? Například jak si ověřit autora nebo zda je NFT registrováno na důvěryhodné platformě? Existují nějaké nástroje nebo webové stránky, které by mi mohly pomoct? Není to prostě jen o tom podívat se na cenu a koupit to, co se mi líbí? Jak zjistit všechny tyto detaily? Zajímá mě také, jestli existují nějaké varovné signály, které naznačují, že by mohlo jít o podvod. Například jsou nějaké specifické indikátory, které mi pomohou rozlišovat mezi pravým a falešným NFT? A co když se ukáže, že jsem koupil falešné NFT? Jak bych mohl postupovat dál? Rád bych slyšel zkušenosti ostatních lidí v komunitě a jejich tipy ohledně toho, jak na to.

200 slov
2 minut čtení
21. 6. 2024
Filip Bečka
Filip Bečka

Když chceš zjistit, jestli je NFT pravé, začni tím, že zkontroluješ autora. Podívej se na jeho profil na platformě, kde je NFT vystavené. Pořádně si ověř, jestli má dobré hodnocení a jestli je známý v komunitě. Pak se podívej, na jaké platformě je NFT prodávané. Důvěryhodné platformy jako OpenSea nebo Rarible mají větší šanci mít autentická díla.

Je dobrý mít na paměti, že podvody často vypadají moc dobře a ceny bývají podezřele nízké. Pokud něco vypadá až moc výhodně, tak je to podezřelé. Zjisti si historii NFT – kdo ho vytvořil, kdo byli předchozí majitelé. Na blockchainu najdeš všechny tyhle informace.

Existují i nástroje jako Rarity.tools nebo Mintable, které ti můžou pomoct s analýzou NFT a jeho rarity.

Pokud už jsi koupil falešné NFT, tak bohužel většinou nemáš moc šancí to vrátit. Můžeš zkusit kontaktovat platformu a podat stížnost, ale většinou to skončí bez výsledku. Takže buď opatrný a radši si všechno pečlivě ověřuj před nákupem.

153 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
David Kočí
David Kočí

Zjistit, jestli je NFT pravé nebo falešné, je fakt důležité, hlavně s tím množstvím podvodů, co se teď objevuje. První věc, co udělej, je zkontrolovat blockchainovou adresu. Většina NFT je na Ethereum, takže se podívej na kontrakt a jaké transakce tam proběhly. Měl bys vidět původního vlastníka a historii prodeje. Když nemáš předchozí majitele nebo to vypadá podezřele, může být něco špatně.

Pak se zaměř na autora. Zjisti, jestli má nějakou reputaci na sociálních médiích nebo ve světě NFT. Když to vypadá jako anonymní účet bez historie, radši se tomu vyhni. Pokud kupuješ z trhu, jako OpenSea nebo Rarible, ujisti se, že je to oficiální verze webu. Falešné stránky se často snaží napodobit ty známé.

Je dobrý mít na paměti i cenu - když je něco moc levný v porovnání s ostatními podobnými díly, buď opatrnej. A pokud tě někdo tlačí do rychlého rozhodnutí, to je obvykle špatný znamení.

Když už koupíš falešný NFT a zjistíš to až později, většinou nemáš moc možností. Můžeš zkusit kontaktovat platformu, kde jsi koupil, ale většinou ti nebudou moct pomoci. Takže fakt pečlivě zkoumej před nákupem!

180 slov
1.8 minut čtení
15. 1. 2025
Vojtěch Sedláček
Vojtěch Sedláček