Charts.cz/Fórum/Které ETF fondy budou nejlepší pro dlouhodobé investice v roce 2025?

Které ETF fondy budou nejlepší pro dlouhodobé investice v roce 2025?

Zajímalo by mě, jaké ETF fondy byste doporučili pro dlouhodobé investice do roku 2025. Mám pocit, že trh s ETF je teď opravdu zajímavý a přemýšlím o tom, jak diversifikovat své portfolio. Vím, že existuje spousta různých fondů zaměřených na různé sektory a regiony, ale nejsem si jistý, které z nich by mohly přinést nejlepší výnosy. Mohli byste mi prosím dát nějaké tipy na konkrétní fondy nebo strategie, které se v současnosti vyplatí sledovat? Zajímalo by mě také, jestli jsou nějaké trendy, na které bych si měl dávat pozor v následujících letech. Jakým způsobem se vyplatí vybírat ETF pro dlouhodobé investice, když chci mít klid a neřešit každodenní výkyvy trhu? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s tímto tématem.

120 slov
1.2 minut čtení
13. 11. 2024
Olga Hradilová
Olga Hradilová

Takže, pokud hledáš ETF pro dlouhodobé investice do roku 2025, tak bych doporučil zaměřit se na několik klíčových oblastí. První věc, co bys měl zvážit, jsou technologie a zdravotní péče, tyhle sektory mají potenciál pořád růst. Třeba nějaký fond sledující Nasdaq nebo S&P 500 je dobrá volba, protože ti dá expozici ve velkých firmách.

Další tip jsou ETF zaměřené na ESG (ekologické, sociální a řízení), to teď frčí a stále více investorů to preferuje. Rozhodně se podívej i na globální ETF, které ti pomůžou diversifikovat mimo USA.

Zajímavé jsou také tematické ETF – třeba na obnovitelné zdroje energie nebo umělou inteligenci, tyhle trendy se rozjíždějí a mají šanci přinést slušné výnosy.

Když vybíráš ETF, koukej na nízké poplatky a objem obchodování, to ti zajistí lepší likviditu. Dlouhodobě je dobré mít strategii a neřešit krátkodobé výkyvy trhu, tak si dej pozor na to, jaký máš investiční horizont. Vždycky si udělej vlastní průzkum, ale tohle by měly být solidní základy.

157 slov
1.6 minut čtení
14. 11. 2024
Ladislav Kořínek
Ladislav Kořínek

Dlouhodobé investice do ETF jsou fakt dobrý krok, hlavně pokud chceš mít klid a neřešit každý den, co se děje na trhu. Mě osobně se líbí ETF zaměřený na technologie, protože to furt vypadá jako rostoucí sektor. Například něco jako QQQ nebo VGT může být fajn volba. Pak jsou tu i fondy, co se zaměřují na trhy v rozvojových zemích, tam můžeš najít zajímavé příležitosti. Taky bych nezapomněl na ESG ETF, protože udržitelnost je teď hodně v kurzu a bude to asi růst.

Důležité je mít diversifikaci, takže se neboj mixovat sektory a regiony. Pokud chceš sledovat trendy, koukni na biotechnologie nebo obnovitelné zdroje energie – to by mohlo do budoucna přinést slušné zisky.

Když vybíráš ETF, dívej se na nízké poplatky a historické výnosy. A hlavně si uvědom, že dlouhodobý investice znamená nevykonávat panické prodeje, když trh klesá. Drž si svoje ETF a nech je růst.

147 slov
1.5 minut čtení
27. 10. 2024
Eva Hladíková
Eva Hladíková