Charts.cz/Fórum/Jak vybírám jednotlivé akcie do portfolia?

Jak vybírám jednotlivé akcie do portfolia?

Přemýšlím, jak to vlastně děláte, když vybíráte akcie do svého investičního portfolia? Já se snažím mít přehled o trhu, ale někdy nevím, kde začít. Zajímalo by mě, jestli se koukáte na nějaké konkrétní ukazatele jako je P/E ratio nebo růst zisků? Nebo třeba sledujete trendy v oboru a podle toho se rozhodujete? Co třeba analýza společností – jak moc do toho zapojujete? Nakupujete akcie na základě technické analýzy, nebo spíš fundamentální? A co sektory, které vás zajímají? Jak vybíráte firmy, do kterých investujete? Dáváte přednost stabilním dividendovým akciím, nebo hledáte růstové společnosti, které mají potenciál pro drtivý nárůst ceny? Jak důležité pro vás jsou zprávy a aktuality ohledně firem, jejichž akcie kupujete? A co diversifikace – snažíte se mít vyvážené portfolio a jak k tomu přistupujete? Pokud máte nějaké osvědčené metody nebo tipy na to, jak úspěšně vybírat akcie, sem s nimi! Zajímá mě také váš názor na riziko – jak ho posuzujete při investicích do jednotlivých akcií? Je pro vás důležitější potenciální výnos než riziko ztráty? Rád bych se dozvěděl víc o vašich zkušenostech a strategii, kterou používáte. Díky!

180 slov
1.8 minut čtení
9. 2. 2022
Olga Bezděková
Olga Bezděková

Hlavně se snažím mít nějaký systém, protože jinak bych se v tom ztratil. P/E ratio sleduju, ale mám radši i růst zisků a marže. Trendy v oboru jsou důležitý – když je firma v dobrým sektoru, je to plus. Mám rád fundamentální analýzu, kouknu na hospodářské výsledky a konkurenci. Technickou analýzu moc nepoužívám, spíš hledám stabilní firmy s potenciálem. Dividendy mě lákají, ale i růstovky, co by mohly explodovat. Zprávy sleduju, ale ne zas tak detailně – jen co by mohlo ovlivnit cenu akcií. Diversifikace je pro mě klíčová, snažím se mít mix sektorů a typů akcií. Riziko posuzuju podle volatility a tržního prostředí, ale vyváženost výnosu a rizika je pro mě důležitá. Nechci to přehánět s rizikem, ale zase nechci mít nízký výnosy. Hlavně nekupovat impulzivně a mít plán.

130 slov
1.3 minut čtení
26. 10. 2024
David Tomeš
David Tomeš

Když vybírám akcie, začínám u základních ukazatelů jako P/E ratio a růst zisků, ale to není všechno. Dávám si pozor na trendy v oboru, protože některé sektory prostě rostou rychleji než jiné. Fundamentální analýza je pro mě klíčová – koukám na finanční zdraví firmy, její zadlužení, cash flow a podobně. Technická analýza taky hraje roli, hlavně když chci zjistit, kdy je nejlepší čas na nákup.

Snažím se mít vyvážené portfolio, takže nemám všechno v jedné oblasti. Mám rád stabilní dividendové akcie, ale občas vsadím i na růstové firmy, co mají potenciál. Zprávy a aktuality sleduju, protože to může dost ovlivnit cenu akcií. Co se týče rizika, snažím se ho posuzovat realisticky – většinou hledám dobrý poměr mezi potenciálním výnosem a rizikem ztráty. Vím, že víc rizika znamená víc příležitostí, ale taky víc stresu.

Celkově je to o kombinaci analýz, intuice a sledování trhu. Každý má svůj styl, ale důležité je najít to, co funguje pro tebe.

154 slov
1.5 minut čtení
8. 8. 2023
Vlastimil Kříček
Vlastimil Kříček