Charts.cz/Fórum/Kdy je nejlepší začít diverzifikovat moje investiční portfolio?

Kdy je nejlepší začít diverzifikovat moje investiční portfolio?

Přemýšlím o svém investičním portfoliu a chtěl bych se zeptat, kdy je ten pravý čas na to, začít s diverzifikací. Mám už nějaké investice, ale cítím, že by bylo dobré mít v portfoliu více různých aktiv. Slyšel jsem, že diverzifikace pomáhá snížit riziko a zlepšit celkovou výkonnost, ale nejsem si jistý, jestli mám začít už teď, nebo počkat na něco konkrétního. Mám na mysli různé typy aktiv jako akcie, kryptoměny a možná i nemovitosti. Je lepší začít diverzifikovat hned, jakmile mám nějaké peníze na investice, nebo bych měl čekat, až si vytvořím větší základ? Co byste doporučili? Zároveň mě zajímá, jestli jsou nějaké speciální faktory, které bych měl vzít v úvahu při rozhodování o tom, kdy diverzifikovat. Například je důležité sledovat tržní podmínky nebo ekonomickou situaci? Děkuju za rady!

129 slov
1.3 minut čtení
1. 6. 2020
Viktor Trnka
Viktor Trnka

Diverzifikace je fakt důležitá, ale kdy začít? No, pokud už máš nějaké investice, tak bys měl zvažovat diverzifikaci co nejdřív. Čím víc různých aktiv máš, tím líp se ti to rozloží a snížíš si riziko. Třeba akcie a kryptoměny jsou dost volatilní, takže když do toho přidáš něco jako nemovitosti nebo dluhopisy, můžeš vyrovnat výkyvy.

Pokud máš teď nějaké volné peníze, klidně začni s menšími částkami. Není potřeba čekat na nějaký „lepší“ čas, protože trhy se furt mění. Samozřejmě sleduj ekonomiku a tržní podmínky, ale nedělej z toho vědu. Spíš se zaměř na to, co tě zajímá a v čem vidíš potenciál. Takže buď aktivní a postupně si buduj rozmanitější portfolio. Hlavní je mít plán a nevkládat všechno do jednoho košíku.

120 slov
1.2 minut čtení
5. 6. 2024
Miroslava Kafková
Miroslava Kafková

Diverzifikovat bys měl, jakmile máš nějaké peníze na investice. Čím dřív začneš, tím lépe. Riziko se snižuje, když máš víc různých aktiv. Nečekej na to, že budeš mít velkou částku, i s menšími investicemi se dá začít. Tržní podmínky a ekonomická situace jsou důležitý faktory, ale pokud pořád čekáš na "ten správnej čas", můžeš propásnout dobré příležitosti. Zkus rozložit investice do akcií, kryptoměn a třeba i nemovitostí podle toho, co tě zajímá a co si můžeš dovolit. Hlavně si udělej průzkum, abys věděl, do čeho investuješ. Drž se rozumnýho poměru a pravidelně přehodnocuj svoje portfolio. To ti pomůže udržet riziko na uzdě.

102 slov
1 minut čtení
19. 7. 2024
Romana Bártová
Romana Bártová