Charts.cz/Fórum/Jaké ETF fondy doporučujete na pasivní příjem v roce 2025?

Jaké ETF fondy doporučujete na pasivní příjem v roce 2025?

Zajímalo by mě, jaké ETF fondy byste doporučili pro pasivní příjem v roce 2025. V poslední době jsem se hodně zaměřoval na investice a pasivní příjem je pro mě čím dál tím důležitější téma. Četl jsem o různých možnostech, ale je toho tolik, že se v tom začínám ztrácet. Rád bych našel nějaká konkrétní ETF, která mají dobrou historii výnosů a zároveň nabízejí stabilní dividendy. Jaké faktory byste brali v úvahu při výběru těchto fondů? Jsou nějaké oblasti či sektory, které byste doporučili sledovat, nebo naopak se jim vyhnout? Mám na mysli nejen technologické společnosti, ale také třeba oblasti jako zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje energie. Je dobré mít diversifikované portfolio, ale jak moc byste se soustředili na geopolitická rizika nebo ekonomické trendy při rozhodování o investicích do ETF? A co si myslíte o poplatcích za správu fondů? Je lepší hledat nízké náklady, nebo to není tak důležité, pokud má fond dobrý výkon? Jaké jsou vaše zkušenosti s ETF a co považujete za nejlepší strategii pro pasivní příjem? Děkuji za jakékoli tipy a rady!

173 slov
1.7 minut čtení
7. 11. 2024
Veronika Holušová
Veronika Holušová

Když hledáš ETF na pasivní příjem, tak bych se podíval na fondy, které se zaměřují na dividendové akcie. Například ETF jako VIG nebo SCHD mají docela dobrou historii s vyplácením stabilních dividend. Zdravotnictví a obnovitelné zdroje jsou určitě zajímavé sektory, ale nezapomínej ani na tradiční odvětví jako je energie nebo finance, tam můžeš také narazit na slušné výnosy.

Důležité je mít pestré portfolio, což ti pomůže snížit riziko. Geopolitická rizika a ekonomické trendy je fajn sledovat, ale snaž se nenechat tím příliš vystresovat. Co se týče poplatků, tak nízké náklady jsou super, ale pokud má fond dobrý výkon, tak to můžeš tolerovat. Klíčové je najít správnou rovnováhu mezi náklady a výkonností. Zkus si procházet různé recenze a výkonnost fondů posledních pár let, to ti dá lepší představu o tom, co funguje.

131 slov
1.3 minut čtení
2. 11. 2023
Anna Marešová
Anna Marešová

Pasivní příjem z ETF je fajn volba, většina lidí se zaměřuje na dividendové fondy. Doporučil bych se podívat na ETF jako je VIG (Vanguard Dividend Appreciation) nebo SPYD (SPDR Portfolio S&P 500 High Dividend). Mají stabilní výplaty a jsou dost diverzifikované. Co se týče sektorů, zdraví a obnovitelné zdroje vypadají slibně, ale i technologie přinášejí zajímavé dividendy.

Důležitý je výkon fondu za delší období, to ti může napovědět, jestli má smysl do něj investovat. Poplatky za správu by měly být co nejnižší, protože i malý rozdíl může v dlouhodobém horizontu udělat velký rozdíl ve výnosech. Geopolitická rizika a trendy v ekonomice jsou taky důležité, ale pokud si vybereš kvalitní fondy, tak bys neměl mít zase takový problém.

V zásadě diversifikuj, sleduj poplatky a vybírej fondy s dobrou historií. To je ta nejlepší strategie, jak na pasivní příjem.

137 slov
1.4 minut čtení
15. 5. 2024
Vlastimil Holub
Vlastimil Holub