Charts.cz/Fórum/Můžu vydělat s vládními dluhopisy i při nízkých úrokových sazbách?

Můžu vydělat s vládními dluhopisy i při nízkých úrokových sazbách?

Zajímalo by mě, jestli je v současnosti ještě vůbec možné něco vydělat s vládními dluhopisy, když se úrokové sazby pohybují na tak nízké úrovni. V poslední době jsem četl různé názory a článek o tom, jak jsou dluhopisy vnímány jako bezpečná investice, ale co když ty úroky jsou tak minimální? Není to spíš ztráta času a peněz? Jak se vlastně vyplatí investovat do těchto instrumentů, když inflace roste a já mám strach, že moje peníze prostě ztrácejí hodnotu? Mám nějaké možnosti, jak zvýšit svůj výnos právě s těmito dluhopisy? Nebo bych měl raději zvažovat jiné formy investic, třeba akcie nebo nemovitosti? Jaké jsou vaše zkušenosti s investováním do vládních dluhopisů, když úrokové sazby nejsou příliš atraktivní? Může to být vůbec rozumná strategie pro někoho, kdo hledá pasivní příjem? Vypadají tyto dluhopisy stále jako dobrá volba pro diversifikaci portfolia nebo bych měl uvažovat o alternativách, které by mohly přinést vyšší výnosy? Děkuju za názory!

153 slov
1.5 minut čtení
10. 4. 2023
Šárka Machačová
Šárka Machačová

Investování do vládních dluhopisů při nízkých úrokových sazbách může být dost rizikové, hlavně kvůli inflaci. U nízkých sazeb se výnosy fakt propadají a často nestačí ani na pokrytí inflace, takže reálně můžeš ztrácet peníze. Ale zase, jsou považovány za relativně bezpečné, což je důležitý faktor pro některé investory.

Pokud chceš zvýšit výnos, můžeš třeba hledat dluhopisy s delší splatností, ty občas nabízejí lepší úroky. Měj ale na paměti, že to nese vyšší riziko v případě nárůstu sazeb – ceny těch dluhopisů pak klesají. Také můžeš zkusit investice do fondů zaměřených na dluhopisy, které by mohly nabídnout lepší diverzifikaci.

Osobně bych ale taky zvažoval akcie nebo nemovitosti, nejenom kvůli potenciálnímu vyššímu výnosu, ale i kvůli tomu, že historicky lépe chrání před inflací. V každém případě je dobré mít v portfoliu různý mix investic a nevsadit vše na jednoho koně. Takže tak, máš na výběr a hodně záleží na tvé toleranci k riziku.

150 slov
1.5 minut čtení
28. 9. 2024
Luboš Málek
Luboš Málek

Když jsou úrokové sazby nízké, tak s vládními dluhopisy je to těžší. Ano, jsou považovány za bezpečné, ale pravda je, že výnosy nejsou moc atraktivní. Inflace ti klidně sežere to málo, co vyděláš. Pokud chceš pasivní příjem, můžeš zkusit třeba dluhopisy s delší dobou splatnosti nebo ty, co mají variabilní úrok. Ale stejně bych se díval i na akcie nebo nemovitosti, tam můžeš mít větší šanci na slušný výnos. Diversifikace je fajn, takže nějaký ten kousek dluhopisů v portfoliu klidně mít můžeš, ale nespoléhej se jen na ně. Zkrátka, pokud chceš něco vydělat, budeš muset hledat jinde.

97 slov
1 minut čtení
11. 10. 2024
Jana Jirásková
Jana Jirásková