Charts.cz/Fórum/Kolik by mělo být různých aktiv v mém investičním portfoliu?

Kolik by mělo být různých aktiv v mém investičním portfoliu?

Zajímalo by mě, kolik různých aktiv bych měl mít ve svém investičním portfoliu, aby to bylo efektivní. Myslím, že je důležité mít rozmanitost, ale nevím, jestli je lepší mít víc typů investic, nebo se soustředit na pár věcí a ty mít opravdu dobře prozkoumané. Mám na mysli akcie, dluhopisy, možná nějaké kryptoměny a samozřejmě nemovitosti. Jak se liší doporučený počet aktiv pro různé investiční strategie? A co třeba rizikovost – má smysl mít v portfoliu jak vysoce rizikové investice jako jsou kryptoměny, tak stabilní aktiva jako jsou státní dluhopisy? Jaké máte zkušenosti s tím, kolik různých aktiv je akorát? Je lepší mít široké spektrum nebo se zaměřit na určitou oblast? Zajímá mě i názor na to, jestli jsou lepší klasické akcie versus ETF nebo jiné formy kolektivního investování. Rád bych slyšel názory a tipy od lidí, kteří už něco takového mají vyzkoušené. Jaký je podle vás ideální poměr různých aktiv v portfoliu, aby to mělo smysl a zároveň bylo dostatečně diverzifikované?

161 slov
1.6 minut čtení
31. 5. 2024
Ondřej Pazdera
Ondřej Pazdera

Když se nad tím zamyslím, tak je fakt důležitý mít v portfoliu nějakou rozmanitost. Čili mít nějaké akcie, dluhopisy, a klidně i nemovitosti. Třeba tak 5-10 různých aktiv by mohlo stačit, ale záleží na tom, kolik máš času a jak moc to chceš hlídat. Pokud se chceš soustředit na pár věcí, tak si je prozkoumej pořádně a buď si jistej, že do toho investuješ s rozumem. Kryptoměny můžou být dobrý, ale jsou dost rizikový, takže já bych doporučil spíš kombinovat rizikové investice s těmi stabilnějšími jako státní dluhopisy. To ti může pomoct s vyvažováním portfolia.

Co se týče ETF versus klasické akcie, ETF ti dávají možnost rychlé diverzifikace a míň starostí s výběrem jednotlivých akcií. Ale pokud máš nějaké firmy, které dobře znáš a věříš jim, tak proč ne investovat přímo do nich? To je samozřejmě na tobě. Ideální poměr? To fakt záleží na tvém rizikovém profilu a investičních cílech. Ale obecně platí, čím víc různých aktiv, tím víc jsi chráněný před výkyvy trhu.

163 slov
1.6 minut čtení
4. 10. 2024
Romana Richterová
Romana Richterová

Různorodost v portfoliu je fakt důležitá, ale jako u všeho, nic se nemá přehánět. Obecně se říká, že tak 10-15 různých aktiv by mohlo být fajn. To ti dá nějakou rozmanitost, ale zároveň to nezkomplikuje život. Klidně můžeš mít mix akcií, dluhopisů, něco málo z kryptoměn a třeba i nemovitosti. Je dobrý mít stabilní aktiva, jako jsou státní dluhopisy, pro vybalancování rizika s těma víc riskantníma investicema. Co se týče klasických akcií vs. ETF, ETF jsou super, protože ti dají rychlou diverzifikaci a často nižší poplatky. Ale když máš zájem o konkrétní akcie a chceš si je detailně prozkoumat, tak proč ne? Vždycky je dobrý mít na paměti svůj investiční cíl a časový horizont. Takže si to srovnej podle toho, co vlastně chceš dosáhnout.

124 slov
1.2 minut čtení
18. 11. 2024
Irena Brožová
Irena Brožová