Charts.cz/Fórum/Proč investovat do ETF místo do jednotlivých akcií?

Proč investovat do ETF místo do jednotlivých akcií?

Nedávno jsem začal přemýšlet o investicích a narazil jsem na ETF, ale stále mi není úplně jasné, proč bych měl zvolit právě tyhle fondy místo toho, abych se zaměřil na jednotlivé akcie. Vím, že akcie mohou přinést vysoké výnosy, pokud si dobře vyberu, ale taky jsem slyšel, že investice do ETF může být méně riskantní a nabízí nějaké výhody. Můžete mi prosím vysvětlit, jaké jsou hlavní důvody pro investování do ETF? Co konkrétně by mělo být v popředí mého přemýšlení, když se rozhoduju mezi ETF a jednotlivými akciemi? Hlavně mě zajímá, jestli je to opravdu lepší varianta pro dlouhodobé investice a jak to funguje při rozložení rizika. Také by mě zajímalo, zda je pravda, že ETF mají nižší poplatky než nákup jednotlivých akcií. Zkrátka, co všechno bych měl zvážit, abych se rozhodl správně? Díky!

134 slov
1.3 minut čtení
6. 3. 2023
Jindřiška Kalousová
Jindřiška Kalousová

Když uvažuješ o investicích, ETF jsou skvělý způsob, jak rozložit riziko bez nutnosti kupovat stovky různých akcií. Tyhle fondy vlastně drží koš akcií, takže když investuješ do ETF, vlastně seš zainvestovanej třeba do celého trhu nebo nějakého sektoru. To ti dává větší stabilitu, protože i když nějaká akcie v tom ETF spadne, ostatní můžou růst a vyvážit to.

Pokud jde o poplatky, tak ETF obvykle mají nižší náklady než aktivně spravovaný fondy a obvykle platíš jen jednorázový poplatek při nákupu, což může být výhodné oproti častýmu nakupování jednotlivých akcií. Takže na dlouhodobý investice je to fajn varianta – nemusíš pořád hlídat výkon jednotlivých akcií.

Navíc, pokud seš nováček nebo nemáš čas se věnovat detailnímu výzkumu každé akcie, ETF ti umožní investovat s menším stresem. Samozřejmě můžeš mít i vlastní akcie ve svém portfoliu, ale kombinace ETF s jednotlivýma akciema může být ideální cesta.

Takže shrnuto: nižší riziko díky diversifikaci, nižší poplatky a menší stres. Přemýšlej o tom takhle a možná zjistíš, že ETF jsou dobrá volba!

163 slov
1.6 minut čtení
11. 12. 2024
Adéla Buchtová
Adéla Buchtová

Investice do ETF má pár výhod, co bys měl zvážit. První a asi nejdůležitější je diverzifikace. Když investuješ do ETF, vlastně kupuješ kousek spousty různých akcií najednou. Tím pádem, když jedna akcie spadne, ostatní to můžou vyvážit, což snižuje riziko. U jednotlivých akcií tohle nemáš – pokud si vybereš špatnou, můžeš o dost přijít.

Další věc jsou poplatky. ETF mají obvykle nižší náklady na správu než aktivně řízené fondy a ve srovnání s nákupem mnoha jednotlivých akcií tě to taky nemusí stát tolik peněz.

Pak je tu i časová úspora. S ETF nemusíš pořád sledovat trh a analyzovat jednotlivé firmy. Můžeš prostě koupit ETF a pak si to nechat být na delší dobu.

Samozřejmě, že akcie mohou přinést vyšší výnosy, ale vyžaduje to víc znalostí a času. Takže pokud jsi začátečník nebo prostě nemáš chuť se do toho moc ponořit, ETF může být pro tebe lepší volba na dlouhodobé investice.

148 slov
1.5 minut čtení
15. 8. 2024
Patrik Dušek
Patrik Dušek