Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, kolik stojí správa ETF?

Jak zjistit, kolik stojí správa ETF?

Zajímalo by mě, jak se dá zjistit, kolik vlastně stojí správa ETF? Vím, že existují různé poplatky a náklady, které se k tomu vážou, ale jak na to mám jít? Třeba jsem slyšel něco o poměru nákladů, ale vůbec nevím, jak ho najít a co všechno se do toho započítává. A co když investuji do více ETF fondů? Mám se na to dívat u každého fondu zvlášť, nebo je nějaký způsob, jak porovnat celkové náklady na správu portfolia? A co další poplatky jako jsou transakční náklady nebo poplatky za obchodování? Jak moc to ovlivňuje celkovou výnosnost investice? Existují nějaké dobré weby nebo nástroje, které by mi mohly pomoct tyto informace vyhledat? Děkuji za vaše tipy a zkušenosti!

117 slov
1.2 minut čtení
12. 1. 2025
Renata Jahodová
Renata Jahodová

Jasně, zjistit náklady na správu ETF je důležitý krok. Ty náklady obvykle najdeš v takzvaném Expense Ratio (poměr nákladů). Tenhle poměr ti říká, kolik procent z investice půjde na pokrytí nákladů fondu. Můžeš ho najít na stránkách poskytovatelů ETF nebo na finančních portálech jako je Morningstar nebo Yahoo Finance.

Když investuješ do víc ETF, tak koukej na každý fond zvlášť. Celkové náklady pak sečti, ale nezapomeň taky na další poplatky jako transakční náklady, které platíš při nákupu nebo prodeji ETF. Tyhle poplatky můžou docela zamíchat s výnosností. Zjisti si, jaké máš poplatky u brokera, u kterého obchoduješ.

Je dobrý si to všechno procházet pravidelně, protože i malý rozdíl v poplatcích se může časem nasčítat. Takže rozhodně se na to dívej pečlivě.

120 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2025
Zuzana Janečková
Zuzana Janečková

Zjistit náklady na správu ETF je celkem jednoduchý proces. Většina ETF má něco, čemu se říká poměr nákladů (Expense Ratio), což je procento z celkového majetku fondu, které pokrývá provozní náklady jako jsou poplatky za správu, audit, marketing atd. Tenhle poměr najdeš většinou na stránkách fondu nebo na investičních portálech.

Když investuješ do víc ETF, tak si musíš spočítat náklady u každého zvlášť a pak je sečíst, pokud chceš mít celkový přehled. Je dobrý nezapomínat ani na transakční náklady, které platíš při nákupu a prodeji ETF. Ty se můžou lišit podle brokera a mohou ti to dost zkomplikovat, pokud obchoduješ často.

Tyhle náklady ovlivňují výnosnost dost. Čím nižší náklady, tím víc ti toho zůstane. Na porovnání můžeš použít různé weby jako Morningstar, kde najdeš nejen poměr nákladů, ale i další důležitý info o výkonnosti a riziku jednotlivých ETF.

Takže shrnutí: sleduj poměr nákladů, transakční poplatky a porovnávej jednotlivé fondy. Snad to pomůže!

151 slov
1.5 minut čtení
1. 2. 2025
Jan Kašpar
Jan Kašpar