Charts.cz/Fórum/Investice do nemovitostí v dnešní době?

Investice do nemovitostí v dnešní době?

Zajímalo by mě, jestli je rozumné investovat do nemovitostí teď, když je ekonomika takové dost zvláštní situaci. Mluví se o inflaci, vysokých úrokových sazbách a jak to všechno ovlivňuje trh s nemovitostmi. Přemýšlím, jestli se teď vyplatí koupit byt nebo dům na pronájem, nebo jestli by bylo lepší počkat, až se situace uklidní. Slyšel jsem názory, že ceny nemovitostí můžou jít dolů, ale pak zase jiní tvrdí, že investice do realit je stále bezpečná cesta, jak zhodnotit peníze. Jak to vidíte vy? Myslíte si, že je lepší investovat do nemovitostí i v těchto nejistých časech, nebo byste doporučili raději jinou formu investic? Jaké máte zkušenosti s investováním do realit v období ekonomických turbulencí? Měli bychom se soustředit na dlouhodobé výhody vlastnictví nemovitostí, nebo je rozumnější hledat jiné alternativy? Co si o tom myslíte?

133 slov
1.3 minut čtení
8. 2. 2022
Blanka Hrdá
Blanka Hrdá

K investování do nemovitostí se v dnešní době přistupuje dost rozdílně. Na jednu stranu máš pravdu, že inflace a vysoké úrokové sazby to prostě ztěžujou. Ceny nemovitostí by mohly klesat, ale na druhou stranu, dlouhodobě se nemovitosti považují za stabilní investici. Když jsi schopen pokrýt náklady a máš v plánu pronajímat, tak to může být fajn cesta. Ale pokud se obáváš, že ceny půjdou dolů a nejseš si jistý s cash flow, možná by bylo lepší se na chvíli stáhnout a počkat na lepší příležitosti. Klíčový je i lokální trh, některé oblasti můžou mít potenciál i teď, ale jinde to může být bída. Takže záleží na tvé strategii a toleranci k riziku. Určitě zvaž alternativy, jako akcie nebo fondy, pokud nejseš určitý ohledně nemovitostí.

124 slov
1.2 minut čtení
12. 2. 2024
Ladislav Kubíček
Ladislav Kubíček

Investovat do nemovitostí teď je fakt složité. Vysoké úrokové sazby a inflace dělají trh dost napjatý. Na jednu stranu, ceny nemovitostí teď můžou klesat, na druhou stranu, kdo ví, co se stane za pár let. Dlouhodobě máš jistotu, že nemovitosti budou mít nějakou hodnotu, a pronájem může být fajn příjem. Ale pokud máš strach z ekonomických turbulencí, možná bys měl počkat nebo investovat do něčeho jiného, třeba akcií nebo podílových fondů. Já osobně bych se asi raději zaměřil na to, co mi dává smysl a kde cítím jistotu. Ale každému funguje něco jiného.

93 slov
0.9 minut čtení
25. 3. 2024
Miroslava Janečková
Miroslava Janečková