Charts.cz/Fórum/Jaká ETF jsou nejlepší pro pasivní příjem?

Jaká ETF jsou nejlepší pro pasivní příjem?

Přemýšlím o investování do ETF, protože mě láká myšlenka pasivního příjmu. Slyšel jsem, že ETF mohou být skvělou volbou pro ty, kteří nechtějí aktivně spravovat své investice, ale chtějí přesto pravidelný příjem. Zajímalo by mě, které konkrétní ETF se hodí na pasivní příjem. Je lepší zaměřit se na dividendové ETF nebo raději na nějaké jiné typy? A co třeba geografické zaměření nebo sektory, které byste doporučili? Jaké máte zkušenosti s výkonností těchto ETF a jak dlouho trvá, než se začnou projevovat nějaké výnosy? Není to přece jenom marnění času a peněz? Chtěl bych investovat rozumně a mít jistotu, že moje peníze budou pracovat pro mě. Jaký máte názor na to, jestli je lepší investovat do jednorázového nákupu ETF nebo pravidelně přispívat menšími částkami? Děkuji moc za vaše názory a tipy!

130 slov
1.3 minut čtení
18. 12. 2023
Vojtěch Kraus
Vojtěch Kraus

Když chceš pasivní příjem z ETF, určitě se koukni na dividendové ETF. Ty vyplácejí pravidelně dividendy, což je super, pokud chceš mít nějaký příjem. Zkus třeba Vanguard Dividend Appreciation ETF (VIG) nebo Schwab U.S. Dividend Equity ETF (SCHD). Oba mají solidní historii a dobré výnosy.

Pokud jde o geografii, můžeš zkusit i mezinárodní dividendové ETF, třeba iShares International Dividend Growth ETF (IGRO). Ale nezapomeň, že s tím může být víc rizik díky měnovým fluktuacím a ekonomickým podmínkám.

Osobně bych šel do pravidelných investic - tzv. dollar-cost averaging. Když nakupuješ pravidelně menší částky, vyhneš se tomu, abys koupil na vrcholu trhu. A pamatuj, že výsledky se neprojeví hned. Může trvat nějakou dobu, než začneš vidět ty dividendy, ale časem to může nabrat slušný rozměr.

Hlavně si dej pozor na poplatky ETF a výběr sektorů - některé sektory jako technologie nebo zdravotnictví mají teď dobrou dynamiku, ale vždycky je dobrý mít diversifikaci. Myslím, že to není marnění času, pokud to uděláš rozumně a máš nějakou strategii.

163 slov
1.6 minut čtení
12. 11. 2023
Vlastimil Málek
Vlastimil Málek

Pokud hledáš ETF na pasivní příjem, určitě se zaměř na dividendové ETF. Ty vyplácejí pravidelně dividendy a jsou ideální pro vytvoření stabilního příjmu. Například SPDR S&P Dividend ETF (SDY) nebo Vanguard High Dividend Yield ETF (VYM) jsou dost populární a mají solidní výnosy. Co se týče geografického zaměření, americké akcie bývají stabilní, ale zkus i evropské nebo rozvíjející se trhy pro diverzifikaci.

Sektory jako zdraví nebo technologie taky přinášejí zajímavé výnosy. Výkonnost se většinou ukáže až po delší době, minimálně 5 let, ale zakládání na historických datech může být dobrý ukazatel. Jestli investovat jednorázově nebo pravidelně? Pravidelné přispívání je fajn, protože průměruješ náklady a eliminuješ riziko špatného načasování trhu.

Není to marnění času, pokud přistupuješ k tomu rozumně. Hlavně nestresuj z krátkodobých výkyvů, investice jsou běh na dlouhou trať.

127 slov
1.3 minut čtení
28. 5. 2024
Pavla Švábová
Pavla Švábová