Charts.cz/Fórum/Jak poznám, které akcie jsou levné a stojí za investici?

Jak poznám, které akcie jsou levné a stojí za investici?

Zajímalo by mě, jak vlastně poznat, které akcie jsou levné a jestli stojí za to do nich investovat. Slyšel jsem o různých metodách, jako je analýza fundamentálních ukazatelů nebo technická analýza, ale nevím, kde začít. Je důležité se dívat na poměr ceny k zisku, nebo na něco jiného? A co třeba dividendy, ovlivňují nějak rozhodování o tom, jestli je akcie levná? Jaké faktory by měly hrát roli při hodnocení hodnoty akcií? Mám pocit, že je toho moc a rád bych měl nějaký systém nebo přehled, jak na to. Je lepší sledovat trendy v daném odvětví nebo se zaměřit na jednotlivé společnosti? Jak zjistit, zda je cena akcie přiměřená její reálné hodnotě? Rád bych slyšel názory a tipy od zkušenějších investorů. Měli byste nějaké doporučení na konkrétní nástroje nebo weby, které by mi mohly pomoci s analýzou? Děkuji předem za rady!

140 slov
1.4 minut čtení
25. 7. 2024
Veronika Štěpánová
Veronika Štěpánová

Hele, když chceš zjistit, který akcie jsou levný a jestli do nich jít, tak začni s tím poměrem cena/zisk (P/E). To ti dá představu, jestli je akcie nadhodnocená nebo podhodnocená. Ale nepodceňuj ani další ukazatele jako třeba P/B (poměr ceny k účetní hodnotě) nebo P/S (poměr ceny k tržbám). Dividendy taky hrajou roli, hlavně pokud hledáš stabilitu. Pokud firma pravidelně vyplácí dividendy, může to být známka zdravýho cash flow.

Sleduj i trendy v odvětví, protože i když máš super firmu, můžeš skončit s propadákem, když se branži moc nedaří. Zkus se podívat na zprávy o firmách, jejich plány a konkurenci. Na webu najdeš spoustu nástrojů jako Yahoo Finance nebo Seeking Alpha, kde můžeš dělat analýzu a sledovat různé ukazatele. Ať už se rozhodneš jakkoliv, důležitý je mít strategie a neinvestovat jen podle pocitů. Drž se faktů a dat.

137 slov
1.4 minut čtení
13. 1. 2025
Monika Růžičková
Monika Růžičková

Když hledáš levné akcie, tak je dobrý se zaměřit na základní věci jako poměr ceny k zisku, známý jako P/E. Čím nižší je ten poměr, tím může být akcie považována za levnější. Ale to není všechno, musíš taky koukat na růstové vyhlídky firmy a její finanční zdraví. Takže se dívej i na dluhy a ziskovost.

Dividendy jsou taky důležité, protože stabilní dividendy můžou naznačovat solidní firmu, která má stálé příjmy. Když akcie vyplácí pravidelně dividendy, může to být pro investory lákavé. Neboj se taky prozkoumat trendy v odvětví – někdy může být firma v dobrém odvětví, ale špatná firma.

Nástroje jako Yahoo Finance nebo Google Finance ti dají pěkný přehled o různých ukazatelích. Můžeš tam najít i zprávy a analýzy, což ti pomůže udělat si obrázek.

V zásadě se snaž mít rovnováhu mezi technickou a fundamentální analýzou. Nezapomeň, že investování je taky o trpělivosti a výzkumu. Takže klidně strav nějaký čas sledováním trhu a učením se. Hodně štěstí!

155 slov
1.6 minut čtení
12. 1. 2025
Vladimír Zach
Vladimír Zach