Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi aktivní a pasivní správou dluhopisového portfolia?

Jaký je rozdíl mezi aktivní a pasivní správou dluhopisového portfolia?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s tím řízením dluhopisových portfolií. Četl jsem, že existují dva hlavní přístupy – aktivní a pasivní správa – ale pořád si nejsem úplně jistý, co přesně to obnáší. Můžete mi prosím objasnit, v čem se tyto dva přístupy liší? Vím, že u aktivní správy se správcové snaží překonat trh tím, že vybírají konkrétní dluhopisy na základě analýzy a očekávání vývoje úrokových sazeb nebo ekonomiky. Ale co ta pasivní správa? Je to jen o tom držet nějaké indexy nebo fondy bez větších zásahů? Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? Dost často se setkávám s názory, že pasivní správa je lepší pro většinu investorů, protože je méně nákladná a méně riskantní. Ale co když mám zájem o aktivní přístup? Podle čeho bych měl hodnotit, zda je pro mě lepší aktivní nebo pasivní správa? A co to vlastně znamená v praxi? Máte někdo zkušenosti s oběma přístupy? Jak to funguje v reálném životě? Díky za všechny odpovědi!

162 slov
1.6 minut čtení
31. 1. 2025
Václav Kučera
Václav Kučera

Rozdíl mezi aktivní a pasivní správou dluhopisového portfolia je v přístupu k investicím. U aktivní správy se správcové snaží vybrat nejlepší dluhopisy tím, že analyzují trh, sledují úrokové sazby a dělají různé odhady ohledně ekonomiky. Cílem je překonat výnosy trhu. Na druhou stranu pasivní správa spočívá v tom, že se investice drží vícemeně podle nějakého indexu, bez velkých zásahů. Je to o tom, že se snažíte prostě „sledovat trh“ a ne ho překonávat.

Co se týče výhod, tak aktivní správa může přinést vyšší výnosy, ale taky s sebou nese větší náklady a rizika. Pasivní správa je obvykle levnější na poplatcích a méně stresující, protože nemusíte neustále sledovat trh. Ale zas se vám může stát, že propásnete nějaké zajímavé příležitosti.

Pokud uvažuješ o aktivním přístupu, měl bys mít důvěru v analytické schopnosti správce nebo sebe sama, pokud si plánuješ řídit portfolio sám. Na druhou stranu, pokud chceš mít klid a méně se stresovat s rozhodováním, tak pasivní správa může být lepší volba.

V praxi to funguje tak, že aktivní správci často mění složení portfolia podle aktuálních trendů a informací, zatímco pasivní investoři si víc méně koupí fond, který sleduje nějaký index a drží to dlouhodobě. Záleží na tvých cílech a toleranci k riziku.

200 slov
2 minut čtení
7. 1. 2025
Jaroslava Malečková
Jaroslava Malečková

Rozdíl mezi aktivní a pasivní správou dluhopisového portfolia je docela zásadní. U aktivní správy se manažer snaží vybrat konkrétní dluhopisy, které v daném okamžiku přinesou nejlepší výnos, což zahrnuje analýzu trhu, úrokových sazeb a ekonomických ukazatelů. Prostě se snaží předpovědět, co poroste nebo klesne. Na druhou stranu pasivní správa znamená, že investuješ do nějakého indexu nebo fondu, který sleduje trh jako celek, bez většího zásahu. Tam se spíš spoléháš na to, že trh jako celek poroste, místo abys se pokoušel vybrat jednotlivé vítěze.

Co se týče výhod a nevýhod, aktivní správa může teoreticky přinést větší výnosy, ale taky nese víc rizik a často vyšší náklady. Pasivní správa je levnější a méně stresující, protože ti odpadá nutnost neustálého sledování trhu. Je pravda, že pro většinu retailových investorů je pasivní správa asi lepší volba, ale pokud máš hlubší znalosti nebo jsi připravený riskovat víc pro potenciálně vyšší výnosy, můžeš zkusit aktivní správu.

Jak to funguje v praxi? Pokud jdeš do aktivní správy, měl bys sledovat úspěšnost manažera a jeho schopnost dlouhodobě překonávat trh. U pasivních investic je to snadnější – stačí ti prostě sledovat výkonnost indexu. Takže záleží na tvých cílech, znalostech a toleranci k riziku.

192 slov
1.9 minut čtení
16. 10. 2024
Vladimír Eliáš
Vladimír Eliáš