Charts.cz/Fórum/Jak fungují tematická ETF a co mi přinesou?

Jak fungují tematická ETF a co mi přinesou?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi tematickými ETF. Slyšel jsem, že jde o nějaké fondy, které se zaměřují na specifické sektory nebo trendy v ekonomice, ale jak přesně to funguje? Mám pocit, že je to skvělý způsob, jak investovat do nějakých vybraných oblastí, jako jsou třeba technologie, zelená energie nebo zdravotnictví. Jak ale funguje jejich výběr a co všechno ovlivňuje jejich hodnotu? Co si vlastně mám představit pod pojmem "tematické ETF"? Je to něco jako klasické ETF, jen s nějakým konkrétním zaměřením? Co může člověk očekávat z pohledu výnosů a rizik? A co by mělo být hlavním důvodem pro investici do těchto ETF? Může to být dobrá cesta k diverzifikaci portfolia nebo bych měl být opatrný? Zkrátka, všechny tyhle otázky mě zajímají a rád bych se dozvěděl víc. Jaké máte zkušenosti s tematickými ETF a co vám přinesly?

141 slov
1.4 minut čtení
26. 8. 2023
Luboš Černý
Luboš Černý

Tematická ETF jsou vlastně jako klasické ETF, ale zaměřují se na konkrétní sektory nebo trendy. To znamená, že místo toho, abys investoval do širokého trhu, investuješ do něčeho specifického, třeba do technologií nebo obnovitelných zdrojů energie. Vybírají se podle aktuálních trendů a potenciálu růstu, takže když je něco na vzestupu, můžeš do toho snadno vložit peníze.

Je to dobrý způsob, jak diverzifikovat portfolio, protože můžeš mít expozici v oblastech, které tě zajímají a kde vidíš potenciál. Ale pozor - s tím souvisí i riziko. Když se trend otočí nebo dojde k poklesu v daném sektoru, můžeš mít velké ztráty.

Z pohledu výnosů to může být fajn, ale záleží na tom, jak dobře si vybereš téma. Některé trendy mají krátkou životnost a mohou ti přinést rychlé zisky, zatímco jiné jsou spíš pro dlouhodobější investice.

Hlavním důvodem pro investici do tématických ETF by měla být touha investovat do něčeho, co má smysl a co tě zajímá. Pokud víš, že třeba zelená energie má velkou budoucnost a chceš podpořit udržitelnost, je to fajn cesta. Jen se ujisti, že víš, co děláš a že jsi připraven na volatilitu.

182 slov
1.8 minut čtení
30. 4. 2024
Vladimíra Čermáková
Vladimíra Čermáková

Tematická ETF jsou vlastně fondy, které se zaměřují na konkrétní sektory nebo trendy, jako třeba technologie, obnovitelné zdroje nebo zdravotnictví. Fungují podobně jako klasické ETF, ale místo širokého trhu vybírají akcie firem, které se zaměřují na dané téma. Například pokud investuješ do ETF zaměřeného na zelenou energii, tak koupíš akcie firem, které se zabývají solárními panely nebo větrnými turbínami.

Hodnota těchto ETF hodně závisí na výkonnosti firem v daném sektoru a obecně na tržních trendech. Když se nějaké téma stane populární nebo důležité, může to vést k růstu hodnoty ETF. Ale je tu i riziko – pokud sektor neuspěje nebo přijde konkurence, můžeš ztratit peníze.

Diverzifikace portfolia je určitě jedna z výhod tematických ETF. Místo toho, abys investoval do jedné firmy, dostaneš více firem v jednom balíku. Ale pozor, některé z těchto ETF mohou být dost volatilní a rizikové, takže bys měl být opatrný a věnovat pozornost tomu, co kupuješ.

Osobně jsem investoval do pár tematických ETF a zatím jsem spokojený, ale je dobrý mít přehled o tom, jak se sektor vyvíjí. Takže jo, může to být zajímavá cesta, ale vždycky si dej pozor na rizika.

183 slov
1.8 minut čtení
12. 6. 2023
Stanislav Kraus
Stanislav Kraus